Нова студија указује да су људи задржали способност да разумеју древни систем гестова које у комуникацији користе шимпанзе, боноби и остали велики мајмуни, пренео је „Тајмс“.

Кирсти Грем и Кетрин Хобајтер са универзитета Сент Ендрјус у Шкотској провели су много времена у Африци где су посматрали дивље шимпанзе и бонобе.

Заједно са колегама идентификовали су неколико десетина гестова који се користе да се дају инструкције или захтеви.

Претходне студије показале су да су врсте чији се путеви никад нису укрстили у дивљини користиле исте сигнале, а „Тајмс“ примећује да постоји само један велики мајмун који их није користио, а то је човек.

„Шимпанзе и боноби користе око 80 различитих гестова, а њихов репертоар вокабулара се преклапа у 90 одсто ситуација“, рекла је Грем.

Она је навела да, уколико се шимпанзе и бонобе упореде са горилама и орангутанима, постоји између 60 и 80 одсто преклапања.

„Изгледа да ови велики мајмуни деле исти комуникациони систем гестова. У принципу, уколико боноба сретне шимпанзу, вероватно би разумеле једна другу. Желели смо да знамо да ли људи и даље деле исту способност. Или је то нешто што смо изгубили?“, рекла је Грем.

Тим је регрутовао више од 5.500 људи да ураде онлајн тест – позвани су да гледају 20 видео снимака гестова мајмуна и дешифрују значење сваког, бирајући између четири могућа одговора.

Играчи су имали далеко више од 25 процената успеха, који се очекивао само као случајност (један од четири тачна одговора), правилно тумачећи гестове шимпанза и боноба у више од 50 одсто случајева.

Од свих гестова, најбоље се тумачио гест „маут строук“, што значи „дај ми ту храну“ и правилно је протумачен у 80 одсто случајева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг