Микробиолог Миланко Шеклер изразио је данас жаљење због недостатка вере у тврдње лекара из Јужноафричке Републике да је омиркон много блажи вирус у односу на до сада познате сојеве и упозорио је да људи због тога не смеју да се опусте, јер је делта сој и даље присутан.

Будимо захвални што је ситуација таква, јер су симптоми болести много лакши, иако је болест драстично преносивија, рекао је Шеклер за ТВ Танјуг.

Оценио је да у Србији ситуација иде у добром правцу.

„Имали смо памети што од августа имамо трећу дозу, Европа је ту тактизирала и изгубили су силне месеце на трећој дози“, рекао је Шеклер.

Према његовим речима, није кључно да ли је у некој земљи нађен случај, два или три омикрон вируса, већ да се прате подаци које саопштавају лекари из Јужноафричке Републике, који су, подсећа, знањем и преданошћу открили нову варијанту вируса.

„Важно је да људи знају да је медицина у тој афричкој земљи на највишем нивоу, као и да су баш у Кејптауну лекари пре 54 године први извели успешну трансплантацију срца“, подсетио је.

Ситуација је, како каже, потпуно апсурдна, Европа се затвара јер јој прети омикрон, који је блажи, а проблем прави делта сој који је и даље присутан.

Подсетио је да је клиничка слика коју изазива омикрон блажа, те да 90 одсто људи у болницама нема потребу за кисеоником.

Додаје да је важно да се зна да раст броја заражене деце не говори о томе да их вирус више напада, јер, објашњава, деца немају симптоме, а случајно се открије да су позитивна када због одласка у болницу ураде ПЦР тест.

Шеклер је запитао и колико људи треба да умре дневно, колико треба да буде страшно, да схватимо да су вакцине спас и једина заштита од вируса.

Подсетио је да је докторка која је прва имала сумњу да се појавила корона „другачије него до сада замолила да се не прави хистерија“.

Чак је, како је додао, прозвала премијера Бориса Џонсона и у име јужноафричких лекара питала зашто им не верују када кажу да су симптоми благи без обзира да ли је човек вакцинисан или не, да ли је реч о детету или некоме ко има 80 година.

Поручује да је важно кад то каже жена са 30 година искуства.

„Зашто правите панику, морамо да се вакцинишемо, омикрон ће проћи, али остале варијанте неће нестати. Људи морају да се вакцинишу да буду опуштени“, поновио је Шеклер.

Подсетио је да се нови сој појавио у провинцији ЈАР мањој од Војводине, а која има 16 милиона становника.

ТопПрес/ Извор: Танјуг