Иако се попис становништва у Србији наставља и након планираног рока, поједине општине уредно су завршиле попис и већ објавиле прве резултате.

Добијени бројеви су, како пише Блиц, показале колико се за десет година број становника у нашој земљи променио, тачније „проредио“.

Како је пре два дана потврђено из Републичког завода за статистику, у наредних седам дана попис ће се продужити у Војводини, Панчеву, Новом Саду и Суботици, док, када је центална Србија у питању, попис ће дуже од планираног трајати у Ваљеву, Ужицу, Шапцу и у појединим београдским општинама, као што су Младеновац и Звездара, а где у протекли месец дана нису сви грађани успели да се попишу.

Међутим, док у неким општинама податке из пописа не можемо да очекујемо за још четири недеља, три града у Србији већ су објавила резултате, и то Пирот, Лесковац и Врање, те потврдили предвиђања појединих демографа да се у нашој земљи за нешто више од 10 година, односно од пописа урађеног 2011. године па до данас, број нашег становништва драстично смањио и то за више од 10 одсто.

Тако, а према недавно завршеном попису, у Лесковцу тренутно живи 125.876 становника, док је према попису од пре десет година тамо становало 144.206 грађана, што показује да сада тамо живи чак 18.330 становника мање, односно, приметан је пад за чак 12.7 одсто.

Попис становништва успешно је и у року завршен и на територији града Пирота где је пописано укупно 50.099 лица, такође мање него 2011. године када је у том граду живело 57.911 лица, па је тако у овом српском граду приметан пад броја становника за 13.5 одсто, показују до сада објављени резултати.

Још један српски град који је успео да од 1. до 31. октобра прикупи податке од свих својих суграђана у оквиру пописа становништва јесте и Врање, а где је, како је изјавио начелник Градске управе Душан Аритановић пописано укупно 74.274 становника и 37.214 станова, што је више од 99 одсто планираног, истакао је он.

Пре само једанаест година, односно, на основу пописа становништва из 2011. године, у Врању је живело осетно више становника – 83.524, па је и овај град забележио негативнији резултат, односно осипање становништва и то за 10.2 одсто.

Уколико бисмо сабрали ова три, иначе већа српска града, они заједно имају 12.3 одсто мање становника него на попису из 2011. године када је простор њихове територије у питању.

Да ће попис из октобра ове године показати како нас је све мање, предвиђали су и сами демографи пре самог почетка анкетирања грађана, па је тако демограф са Института друштвених наука Иван Маринковић изјавио за Танјуг да данас све процене говоре како ће нас на предстојећем попису бити 700.000 мање него 2011. године.

Како је Маринковић тада објаснио, не може се очекивати да ће се чак и са подизањем нивоа рађања демографска слика значајније променити.

“Разлог је нарушена старосна структура у којој има све мање жена које улазе у репродуктивни период тако да ће апсолути бројеви наставити да падају. Све мање и мање деце ће се рађати. Могу да буду осцилације на годишњем нивоу, једну или две године да дође до неке стагнације, али тренд је јасан”, упозорио је тада Маринковић.

Међутим, уколико се на основу досадашњих резултата из поменута три града та пројекција преслика на читаву Србију, те уколико бисмо од бројке 7.186.862, колико нас је званично било на попису из 2011. године, прецртали 12 одсто, на новом попису бисмо имали 862.000 мање становника или 6.320.000 становника, а што би показало да је ситуација чак и гора од предвиђања демографа.

ТопПрес/ Извор: Б92, Блиц