ilustracija foto tanjugilustracija foto tanjug

Против сивих правила међу нафташима заједно се боре тржишни, порески, метролошки инспектори, полиција и цариници. Због разних неправилности у пословању, Пореска управа је већ затворила 19 пумпи. Тржишна инспекција истовремено проверава порекло и квалитет деривата.

Од почетка године тржишни инспектори прегледали су 320 пумпи. Нађена су само два узорка горива којима се није знало порекло и 22 узорка, најчеће дизела, која нису била прописаног квалитета и то због неадекватног транспорта.

„Приликом дистрибуције деривата долази до мешања бензина и дизела и појављује се та негативна карактеристика лоша тачка паљења. Она генерално не утиче на рад мотора, али није по пропису и ми због тога свим тим субјектима пишемо привредне преступе“, каже Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције.

Нафтни бизнис укључује велики број људи и објеката, па се и у нафтним компанијама залажу за свеобухватну контролу.

„Свакако да има сивог тржишта али он се у мањој мери одвија на бензинским станицама, јавним бензинским станицама, а у већој мери се одвија на интерним пумпама које се налазе у транспортним организацијама у грађевинским фирмама где готово нема никакве контроле“, објашњава Борисав Татић из Удружења приватних бензинских станица Србије.

Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије каже да је у овом тренутку наша регулатива у потпуности у складу са европском.

„Наравно, постоје одређени простори, потребно је додатно регулисати те интерне бензинске станице, као и гориво које долази са река, али верујем да ће се то радити у наредном периоду“, сматра Радосављевић.

Гориво се од прошле године контролише од увоза, рафинерије, цистерни, пумпи до резервоара возила, а казне су и до три милиона динара.

„Ове године су сви државни органи добили обавезу да појачају контроле промета деривата“, објашњава Петковић.

Због усклађивања с прошлогодишњом инфлацијом, од данас важе и нове акцизе на нафне деривате – за бензин и дизел веће су за 1,6 динара по литру а за гас за аутомобиле за 1,25 динара по килограму.

„У претходних месец дана цене горива су клизиле лагано на ниже и мање су за око динар него пре месец дана. У овом наредном периоду ће та кретања такође бити слична, неће бити никаквих драматичних померања цена, па не верујем да ће потрошачи и осетити да је дошло до неких промена“, каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Од фебруара смањен је и шверц деривата у пограничним местима с Босном и Херцеговином и Македонијом. Није више исплативо ићи по гориво јер је поскупело зато што су и те земље увеле акцизу на деривате.

ТопПрес/ Извор: РТС