Патријарх српски Порфирије рекао је данас у беседи током литургије у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду да „треба да се определимо за преображај и покајање, за исправно православно употребљавање дарова од Бога“.

Он је беседу посветио крају пете седмице поста која протиче у знаку Свете Марије Египћанке, која је, подсећа партијарх, била слаба у духовном животу и због тога јој није дозвољено да уђе у храм Васрксења Господњег.

„И то је подстакло њу да завири у своју душу, да се преиспита и да разуме да је од Бога добила мноштво дарова бесплатно да би кроз те дарове узрастала, да би се кроз те дарове умножавала, да би кроз те дарове стигла до циља постојања, до циља живота, до смисла постојања, а то је заједница са Богом у потпуном предавању Богу, у поверењу у односу на Бога без којег нема истинског препознавања другог човека, оног који је поред нас, свог брата, своје сестре, свог ближњег“, стоји у беседи поглавара Српске православне цркве.

Он поручује да кроз прослављање Свете Марије Египћанке откривамо и сам смисао поста, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Српске православне цркве.

Додаје да је она оно што смо сви ми, али истовремено и оно на шта смо сви позвани да будемо.

„Зато пост није ништа друго него позив на преображај“, каже Порфирије и појашњава да нам је оно што смо добили од Бога дато да будемо радосни, да будемо испуњени пуноћом и лепотом, а не да би то био камен спотицања у нашем животу да би нас мучило, да би нам стварало озлојеђеност и празнину у души.

„Добили смо дарове од Бога да бисмо служили баш онако како нам сам Господ кроз своја света уста произноси обраћајући се својим апостолима, заправо упућујући своју реч, вечну реч и нама данас и свим људима свих времена“, каже Порфирије у беседи.

Напоменуо је да су епископи, свештеници и ђакони, заједно са сваким хришћанином ту да служе свету, а да кроз даривање себе ближњем и Богу као и кроз љубав можемо наћи мир и спокој и можемо открити смисао у свему око нас.

„Зато, браћо и сестре, у ову недељу поста по примеру Свете Марије Египћанке да се определимо за преображај, за покајање, а то значи за исправно употребљавање својих дарова, не за злоупотребу која нас онда кошта, него за исправно православно духовно употребљавање дарова које смо добили од Бога како бисмо онда, као и она, знали да је Христос алфа и омега и да је он све и свја у свему и да будемо увек спремни да служимо Господу Једном у Тројици, Богу Оцу и Сину и Светоме Духу, како бисмо онда служили једни другима, тј. били једно и увек заједно сви славили Њега у векове векова,“ закључио је Порфирије.

ТопПрес/  Извор: Танјуг