Патријарх српски Порфирије је, на поноћној литургији у Храму Светог Саве, честитао верницима празник Васкрсења Христовог и поручио да Васкрс треба да буде испуњен миром, радошћу и љубављу.

„Браћо и сестре, нека је благословен миром, радошћу и љубављу испуњен данашњи дан, нека су благословени сви, благодаћу, љубављу, радошћу и светлошћу васкрслога Христа, ви и ваши ближњи и ваши сродници, комшије и читав свет“, поручио је патријарх Порфирије на крају поноћне литургије у Храму.

Нека нас све Господ благослови својом љубављу, својом победом над нашим највећим непријатељем – над смрћу, рекао је Порфирије.

„Нека нас благослови пуноћом живота. Живели и срећан и благословен данашњи дан и празник“, поручио је патријарх СПЦ.
Православни хришћански верници данас славе Васкрсење Христово по Јулијанском календару, највећи и најстарији хришћански празник, који симболизује победу живота над смрћу.

Васкрс је суштина хрисћанског учења, а поред верника СПЦ овај празник данас обележавају и Антиохијска, Јерусалимска, Руска, Грузијска, Јапанска и друге православне цркве.

У Србији је обичај да васкршње славље почне одмах после јутарње службе, а тада се верници поздрављају речима „Христос Васкрсе-Ваистину Васкрсе“.

Ускршњим слављем за вернике се завршава најстрожи Велики пост који се највише дана пости на води, а обичај је да васкршња јаја буду први мрсни залогаји.

За хришћане је празник Васкрсења Христовог, празник над празницима и догађај који је пре више од два миленијума изменио историју човечанства.

Васкрсење Исуса Христа је темељ хришћанства и сва вера и проповед Христових ученика, а касније и сваког хришћанина, ниче из тог најважнијег Христовог дела.

ТопПрес/ Извор: Танјуг