foto telegraffoto telegraf

Након 2.600 запослених у Застави оружју, бонус од по 10.000 динара добиће и око 8.000 радника војних предузећа Први партизан из Ужица, Крушик из Ваљева, Слобода из Чачка, Милан Благојевић из Лучана и Прва искра из Барича.

– Захваљујући синдикалној борби крагујевачких оружара, бонус ће бити уплаћен и свим радницима у другим фабрикама Одбрамбене индустрије Србије. Око 9.500 радника ОИС добиће уплате на своје рачуне јер је, према незваничним сазнањима наше синдикалне организације, Министарство одбране наложило надзорним одборима да донесу одлуке о исплати бонуса запосленима од по 10.000 динара, наводи се у данашњем саопштењу Синдиката у Застави оружју.

У овој синдикалној организацији напомињу, међутим, да никако не одустају од захтева да се радницима Заставе оружја исплати бонус од по 25.000 динара. Прва рата од 10.000 динара уплаћена им је прекјуче, а друге две (од по 10.000 и 5.000) очекују у марту и априлу.

Синдикат крагујевачких оружара наводи да нема информација да се у другим фабрикама исплата бонуса запосленима условљава потписивањем споразума синдикалних организација и надзорних одбора да се у предузећу убудуће неће штрајковати, као ни присиљавања радника да се писмено изјашњавају о томе да ли су за прекид протеста, што је, како овде тврде, био случај у Застави оружју.

– Због гушења синдикалних слобода и кршења уставних начела која радницима дају права на штрајк, Синдикат Застава оружје ће се обратити међународним синдикалним асоцијацијама, како би их упознали са ускраћивањем синдикалних права и слобода радника у фабрици Застава оружје чији се радници већ 165 година боре за своја радничка права – истичу у оружарској синдикалној организацији.

Петиција против приватизације

Петицију којом се од Владе Србије и Министарства одбране захтева да се Застава оружје изузме из приватизације домаће војне индустрије, предвиђене Нацртом закона о производњи и промету наоружања и војне опреме, до сада је, сазнаје наш лист, потписало више од 90 одсто од око 2.600 крагујевачких оружара. Подсетимо с овим у вези да су надлежни у Министарству одбране синдикатима фабрика Одрамбене индустрије Србије половином прошлог месеца обећали да ће о синдикалним примедбама на нови закон у МО да се разговара у седмици између 21. и 27. јануара. Обећани састанак и разговор у МО, међутим, дасад није организован.

ТопПрес/ Извор: Данас