Петар Коровић, помоћник директора Републичког завода за статистику рекао је да је до синоћ пописано 5.300.000 становника. Остало је још осам дана пописа, овим темпом завршавамо попис у року, али не искључујем ни продужетак у трајању од пар дана, навео је Коровић.

Још недељу дана остало је до краја пописа становништва. Колико је до сада пописано? На какве проблеме наилазе пописивачи? Шта је са онима који имају два стана, а воде се само на једној адреси?

Петар Коровић, помоћник директора Републичког завода за статистику рекао је да је до синоћ пописано 5 милиона и 300.000 становника.

„Остало је још осам дана пописа, радимо и 31. октобра до 20 сати увече. Овим темпом завршавамо попис у року, али не искључујем ни продужетак у трајању од пар дана. То је био случај и 2011. године и догађало се у региону“, навео је Коровић.

Када је реч о томе да ли је више пописано грађана у градским или сеоским срединама, каже да заостаје мало Београд, пошто су другачије навике људи, они мање времена проводе у стану, дуже раде имају више обавеза.

Објашњава да ако затекну у сандучићу да је пописивач био, а они нису били код куће, да је процедура једноставна, да постоји број инфоцентра, позив је бесплатан, појачан је број оператера јер је било доста позива.

„Кажете на којој сте адреси, оператер вас споји са пописивачем и онда уговорите термин и завршите обавезу“, истакао је.

Додао је да је било ситуација да се изађе у сусрет грађанима и да се обави попис преко телефона – у случају да грађани имају неког болесног члана, да имају корону, ако су имали неки непредвиђени пут за пар дана, а пописивач није могао да стигне у том року.

Напоменуо је да уколико наиђе на стан у коме нико не живи да ће и тај стан бити пописан као празан, а ако у том стану неко живи он ће бити пописан.

„Грађани често зову и желе да се попишу баш у стану у коме не живе из страха због пореза. Нема потреба за бригом, сви подаци добијени у попису користе се искључиво у статистичке сврхе и никад ниједно физичко и правно лице неће доћи до тих података“, рекао је Коровић.

Додао је да није неопходно да у домаћинству буду сви чланови.

Предвеђене су и казне, како је рекао, за пописиваче ако прекораче своја овлашћења, за чланове пописне комисије, ако такође, прекораче овлашћења и за грађане који одбију да буду пописани или дају погрешне податке.

„Искуства пописивача су разна. Они више пута обилазе своју територију, док не ступе у контакт са грађанима. Нисмо сви увек расположени, неко је срдачан па позове пописивача и на ручак, а неко не прими пописивача, па се попис заврши испред стана“, објаснио је Коровић.

ТопПрес/  Извор: РТС