У Старом двору у Београду свечано је потписан протокол о сарадњи градова и општина у сливу Велике Мораве. Потписиници су градоначелници Крагујевца, Јагодине и Пожаревца и председници општина Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца.

Потписивање протокола уприличено је у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, Канцеларије за управљање јавним улагањима, Сталне конференција градова и општина и УНДП–а.

Протокол су потписали градоначелници Крагујевца, Јагодине и Пожаревца као и председници општина Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца.

Циљ овакве сарадње градова и општина је да се на бази смерница важних међународних и националних стратешких докумената створи институционални оквир за заједничко деловање локалних самоуправа за ефикасније превентивно деловање и отклањање елементарних непогода на локалном нивоу и ефикаснијем управљању ризиком.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете.

ToпПрес/ Извор: ИнфоКГ, Јована Младеновић