Ванредна ситуација проглашена је у 53 града и општине. Евакуисано је 314 људи. Оштећени су путеви, вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне – најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије. Вода је прексиноћ однела мост на Ибарској магистрали у Адранима код Краљева, тако да је саобраћај на том делу магистрале у прекиду. Министар саобраћај најављује изградњу новог моста. Вода је уништила и мост у Мрчајевцима.

Из МУП-а наводе да је у петак око 20 часова због поплава извршена евакуација 60 лица у насељу Мала Губа у Прокупљу, а да је од јутрос евакуисано укупно 142 лица на територији Бора, Младеновца, Крушевца, Јагодине, Аранђеловца, Прокупља, Крагујевца, Мајданпека и Лазаревца.

У току ноћи припадници Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на црпљењу воде у Бору у насељу Савача, у месту Шарлинац у општини Дољевац из подрума Герентолошког центра и у Јагодини на локацији нове индустријске зоне, саопштио је данас МУП.

Припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани и на евакуацији животиња из поплављене штале у Гроцкој, као и на превентивном обиласку свих критичних водотокова на територији целе Србије.

Синоћ у 21.00 часова у месту Миросаљци бб, ГО Лазаревац, Специјалистички тим за спасавање и рад на води Сектора за ванредне ситуације МУП евакуисао је једну особу која је упала у реку Турија.

Услед изливања реке Топлице, синоћ око 23 часова Црвени крст Дољевац евакуисао је 33 особе из села Шарлинац и Шаиновац и они су смештени у Дому културе у месту Шарлинац.

На снази су тренутно укупно 54 ванредне ситуације, за целу територију градова: Нови Пазар, Крагујевац, Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево и општина Аранђеловац, Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус, Владичин Хан, Житорађа, Блаце, Кучево, Смедеревска Паланка.

Ванредна ситуација на снази је и у деловима територија Града Шапца и Ужица, и општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин, Мајданпек.

Министарство унутрашњих послова још једном апелује на све грађане да не прилазе набујалим бујичним водотоковима, да у случају евентуалне опасности слушају надлежне институције и да уколико вода прети да уђе у домаћинства, искористе џакове са песком да обезбеде локацију, као и да се у случају директне опасности попну на више етаже, искључе електричну енергију и, подсећамо, позову ватрогасце на број 193 или полицију на 192, како би им била пружена адекватна помоћ.

Проглашена ванредна ситуација и у Новом Пазару због поплава и падавина

Градски штаб за ванредне ситуације донео је вечерас одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији Новог Пазара због обилних падавина и поплава.

„Ванредна ситуација проглашена је јер је услед елеменатарне непогоде и облиних падавина дошло до изливања река Трнавице и Јошанице, појаве површинских вода, плављења објеката и оштећења инфраструктуре. Ванредна ситуација се проглашава због реалне опасности од угрожавања живота, имовине и здравља људи“, наведено је у саопштењу новопазарског Штаба за ванредне ситуације.

И у Крагујевцу проглашена ванредна ситуација због поплава

На територији Града Крагујевца данас је због поплава проглашена ванредна ситуација.

Након обиласка терена, на предлог команданта Штаба за ванредне ситуације и градоначелника Крагујевца Николе Дашића, одржана је телефонска седница Штаба и проглашена ванредна ситуација на територији града, како би се у што краћем року и према приоритетима помогло грађанима да санирају причињену штету, објављено је на сајту Града Крагујевца.

Након обилних падавина и поплава које су у четвртак увече задесиле Крагујевац, екипе Сектора за ванредне ситуације и градских предузећа Шумадија и Вододвод раде на санирању штете на територији града, али и на сеоском подручју у Маслошеву и читавом потезу ка Страгарима.

Тим поводом командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник Никола Дашић са начелником Управе за ванредне ситуације Крагујевац Зораном Кочовићем обишао најугроженија подручја и домаћинства у насељима Палилиле, Корићани, Грошница и Ердеч.

Једна од најкритичнијих локација је Левачка улица у насељу Палилуле, где ватрогасци спасиоци преко 30 сати црпе воду из стамбених и других објеката.

Тај посао је, како се наводи на сајту, при крају, а следећи корак је санирање штете на инфраструктури и објектима уз помоћ градских предузећа Шумадија и Водовод и канализација.

“Доњомалска улица у Корићанима је једна од преко 200 где је пријављен проблем. Наноси воде спрали су читаву тампонску подлогу и направили канале. Све екипе јавно комуналних предузећа Водовода и Шумадије су на терену, како би се што пре улице вратиле у претходно стање и омогућило мештанима да нормално функционишу“, истакао је градоначелник Никола Дашић.

Додао је да куће нису угрожене куће и да му је драго што на терену види људе који су се прикључили радницима Шумадије.

“Свака част мештанима, међу којима има и времешних у осмој деценији, а који дају све од себе да што пре превазиђу ову ситуацију“, истакао је Дашић.

Према речима Зорана Кочовића начелника Управе за ванредне ситуације Крагујевац колико од сутра, по пријавама грађана крећу и комисије за процену штете како би се надокнадило све што је вода у претходним периоду оштетила.

Гашић обишао Јунковац, поплављен услед обилних падавина и изливања реке Турије

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је данас место Јунковац, у општини Лазаревац, које је услед обилних падавина и изливања реке Турије поплављено.

Министар је том приликом нагласио да ће припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, који су пуним капацитетом ангажовани на евакуацији угроженог становништва и црпљењу воде, бити уз грађане и помагати им како би се у што скоријем року вратили у своје домове.

У разговору са мештанима Јунковца, Гашић је рекао да су спасилачке службе претходних дана обилазиле ово подручје и упозоравале грађане на могуће опасности од поплава изазваних обилним падавинама, саопштено је из МУП-а.

“Сада ћемо да вам помогнемо, да очистимо све како бисте се вратили својим кућама. Спасиоци ватрогасци ће бити са вама све док не санирамо штету и биће ту како бисте били безбедни. 1.800 наших припадника је нон-стоп на терену. Учиниће све што могу, да исцрпе воду, изнесу намештај да би Штаб за ванредне ситуације могао да направи попис да вам надокнадимо штету коју сте претрпели, рекао је министар.

Он је истакао да ће се залагати да се заједничким радом са надлежним службама и локалном самоуправом реши проблем изливања реке Турије како до поплава не би долазило.

Ово питање мора да се реши, и од тога нећемо одустати, рекао је Гашић.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да се ситуација у вези са поплавама на територији Србије за сада стабилизује и да ће припадници Сектора бити на терену дан и ноћ док се и најмања назнака могуће опасности не повуче.

“Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на црпљењу воде. То су десетине црпљења воде у готово свим окрузима који су погођени овим изузетно јаким невременом да би грађани могли да се врате у своје домове, изјавио је Чаушић.

Он је још једном апеловао на грађане да буду опрезни, да не прилазе набујалим бујичним водотоковима и да за сваку врсту помоћи коју могу да им пруже припадници МУП позову 193 или 192.

Ми ћемо брзо доћи и помоћи, рекао је Чаушић.

Од 26. маја, кад су почеле обилније падавине на територији Србије, припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 303 особе, били су ангажовани на 798 интервенција, са 835 возила и 813 пумпи и 103 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 34 возила и 38 чамца, додаје се у саопштењу МУП-а.

Пирот: Набујала река оборила далековод, два села без струје, четири села без пијаће воде

Координатор Градског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов изјавио је Танјугу да је код села Горња Држина, у сливу реке Јерме, дошло до обарања далековода због чега је дошло до прекида у снабдевању струјом у два села, док су четири села без воде.

„Код нас није било озбиљних проблема као у другим деловима земље. Током ноћи дошло је до обарања далековода код села Горња Држина у сливу реке Јерме, тако да су села Комје и Власи без струје. Иначе у селу Власи је главна пумпа за водоснабдевање села Суково, Горња Држина, Комје и Власи“, рекао је Савов.

Према његовим речима, Електродистрибуција је, заједно са Штабом за ванредне ситуације, набавила два агрегата који ће бити инсталирани у селима Комје и Власи.

„Тренутно село Комје има струју, а до краја дана ће већи агрегат бити пуштен у селу Власи и тиме ће село добити струју, а уједно ће прорадити и пумпа за водоснабдевање поменутих села. Очекујемо да, када дође до пада нивоа реке Јерме, у наредна три-четири дана, да се успостави нормално снабдевање електричном енергијом јер сада није могуће интервенисати због високог нивоа реке Јерме“, рекао је за Танјуг Савов.

По речима Савова, у пиротском крају није било већих проблема, а Штаб за ванредне ситуације прати ситуацију 24 сата и реагује у складу са потребама на терену.

Нови Пазар: Војска поставила понтонски мост преко реке Трнавице

Војска Србије поставила је данас понтонски мост преко реке Трнавице, омогућивши становницима новопазарског насеља Клеча, који су били одсечени због бујичних поплава, везу са градом.

Око 30 домаћинстава било је одсечено од света три дана, након што је бујица коју није зауставила ни оближња брана, порушила мост преко Трнавице оштетивши једини путни правац који насеље Клеча повезује са остатком Новог Пазара.

Мештане је обишао и на брзој реакцији Војсци Србије захвалио министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

„Захваљујем Војсци и министру одбране Милошу Вучевићу на брзој реакцији. Ово је три дана након бујичних поплава био један од већих проблема и најразорнија последица бујица које су поплавиле насеља у Новом Пазару. И ово је привремено решење, грађанима већ у овој години морамо саградити нов бетонски мост. У насељу Трнава које води ка Клечи, а где у 40 кућа живе и стари и болесни“, рекао је министар Мемић.

Он је додао и да градоначелник и остали представници локалне самоуправе разговарају на терену са мештанима који су имали штету од поплаве, како да им се што пре помогне. Казао је да механизација јавних и приватних предузећа ради ових дана на санацији штете проузроковане поплавом.

„Морамо ући у сваку кућу и учинити за ове људе све што је у нашој моћи. Штета ће бити надокнађена, након што грађани обаве пријаву штете, комисије ће на терену пописати штету. Богу хвала да није било људских жртава“, навео је Мемић.

Он је рекао да је ситуацију у неколико насеља закомпликовала и дивља градња.

„Многи су саградили куће на речним коритима, поставили ограде, изградили помоћне објекте, сада због тога страдају и куће легално саграђене и удаљене од река“, навео је Мемић.

Река Трнавица, која се излила због обилних падавина и бујичних потока, изазвала је велику материјалну штету у новопазарским насељима Трнава и Ћеремиђиница.

Стефан Томић: Ситуација у Чачку стабилна будући да киша већ неко време не пада

Члан цивилне заштите Чачка Стефан Томић изјавио је данас да је ситуација у том граду за сада стабилна будући да киша већ неко време не пада.

„Од јуче поподне смо овде и из Моравца испумпавамо воду у Западну Мораву како бисмо заштитили мештане који овде живе у насељу Сува Морава“, рекао је Томић.

Он је додао да је ситуација за сада стабилна будући да киша већ неко време не пада.

„Може се уочити да се ниво Мораве постепено смањује, а ситуација је доста стабилнија и у свим деловима града“, истакао је Томић.

Спасојевић: Све снаге усмерене на евакуацију и спасавање људских живота

Начелник одељења у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије Милорад Спасојевић изјавио је данас да је велика територија Србије захваћена поплавама и да су све снаге усмерене на спасавање људских живота.

„Само у јучерашњем дану имали смо преко 217 успешних евакуација наших грађана, а то је до сада укупно скоро 295 евакуација од 26. маја када су непогоде почеле да нас прате“, рекао је Спасојевић.

Он је додао да је приоритет да се сви евакуишу и спасу и одведу на сигурно.

„Само синоћ у Дољевцу смо имали 33 евакуисане особе, у Бору 20 рудара је помогло да пређу на другу страну, у Прокупљу је била евакуација скоро 60 људи“, рекао је Спасојевић.

Он је додао да су и даље ангажоване пумпе великог интензитета за црпљење воде у Лучанима и Јагодини, али да се црпљење врши и у Бору, Аранђеловцу, Београду, Пожеги, Косјерићу као и у свим местима у којима је дошло до изливања бујичних водотокова.

„Ванредна ситуација проглашена је у скоро 52 општине у Србији, вода је већином захватила обрадиве површине, али су погођена и домаћинства. Вода у Јагодини је отишла ка индустријској зони и тамо је упућена пумпа великог капацитета која ће покушати ту велику површину воде да врати у водотокове“, рекао је Спасојевић.

Он је додао да је западни део Србије примио велику количину воде и да се у свим местима ради на санацији поплава.

„Срећом бројке нису толико велике, вода се полако повлачи, а хидрометеоролози најављују престанак падавина што ће утицати на смањење нивоа воде“, закључује Спасојевић.

Бор: Стање повољно дан после проглашења ванредне ситуације

На територији Бора где је, након обимних падавина, проглашена ванредна ситуација, тренутно стање је повољно, а ватрогасци и спасиоци су током ноћи обилазили све проблематичне тачке, изјавио је данас за Танјуг начелник одељења за ванредне ситуације борског управног округа Миодраг Марковић.

„Тренутна ситуација је повољна, киша је стала, током ноћи није падала, сада почиње нека лагана, веома слаба киша што је утицало на смањење свих водотокова на територији борског управног округа“, рекао је Марковић за Танјуг.

Он је подсетио да је јуче проглашена ванредна ситуација на територији града Бора, а дан пре у делу територије општине Мајданпек.

„У јучерашњем дану након изузетно великих обимних падавина дошло је до пораста свих река на територији града Бора. Најтежа ситуација је била овде на територији села Доња Бела Река. Шест ватрогасаца и спасилаца је помагало људима да извуку своју технику и вредности из подрумских просторија, затим су испумпавали воду“, рекао је Марковић.

Током јучерашњег дана биле су укупно 33 интервенције, као и једно спасавање лица које је на крову свог аутомобила чекало помоћ у делу села Метовница и успешно је спасено.

Он је истакао да није било потребе за евакуацијом људи, али је помагано мештанима да спасу оно што се спасти да.

„Нажалост бујична поплава однела је неколико ситних и већих животиња. Људи су успели да нешто дигну на више етаже, али смо наравно и ми били ту да им припомогнемо да се та штета што мање пренесе на њих“, додао је Марковић.

Он је указао да су све радне машине јавних комуналних предузећа на терену и раде, и данас, на санацији и оспособљавању путне мреже.

„Нисмо имали евакуацију људи, али смо помагали мештанима да спасу своју технику и вредности из подрумских просторија, а затим испумпавали воду“, изјавио је данас за Танјуг начелник одељења за ванредне ситуације борског управног округа Миодраг Марковић.

По његовим речима, све радне машине јавних комуналних предузећа су на терену нон-стоп и раде на санацији и оспособљавању путне мреже.

„Имамо доста путева који су одсечени услед бујичних поплава и тренутно, уз помоћ машина, ради се на оспособљавању путева да би грађани могли да изађу на пут. Оно што бих такође желео да кажем јесте да смо јуче имали велико ангажовање на целој територији округа то јест укупно 33 интервенције, као и успешно спасавање лица који је на крову свог аутомобила чекао помоћ у делу села Метовница“, рекао је Марковић.

Ситуације које су задесиле раднике компаније „Зиђин“ такође су решене где је, према његовим речима, дошло до ситуације да је двадесетак радника компаније било одсечено, па се заједно са њиховим радницима вршена евакуација, делом и уз помоћ багера, а делом уз помоћ чамаца у неколико тура, и на сву срећу на територији борског управног округа нисмо имали ниједно настрадало лице.

„Заједно са представницима града компаније Зиђин обишли смо стање колектора Кривељске реке, пошто је постојала бојазан да је зачепљен. Заправо није, проверили смо и на улазу и на излазу, све је функционисало како треба“, казао је Марковић.

„Данас такође пратимо временске прилике и разговараћемо са грађанима да им укажемо на опасности и да је битно да се потрудимо сви да нам у овој несрећи нико не настрада“, изјавио је Марковић.

Весић обишао срушени мост код Чачка

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић обишао је данас локацију где се јутрос услед велике количине воде која се слила у Западну Мораву дошло је до пуцања моста који је спајао чачанска села Мрчајевце и Слатину и који је за саобраћај забрањен од новембра прошле године.

Весић је истакао да је општинама дат налог како да поступају у вези са висећим мостовима, да је коначно успостављен ред и да се зна тачно какво је стање са којим висећим мостом.

„Нажалост, наша инфраструктура није идеална јер у њу није ништа улагано деценијама, не можете за пет, десет, двадесет година поправити нешто у шта није улагано много деценија. Оно што је још већи проблем и на чему ћу инсистирати као министар јесте да се донесе закон о одржавању мостова. Ми смо земља у којој кад се изгради инфраструктура њу нико више не одражава, осим ако није на неком путу, па онда то одржавају рецимо ‘Путеви Србије“, рекао је Весић.

Весић је додао да ће бити донет закон о одржавању путне инфраструктуре, јер како каже узалуд су мостови или путеви уколико их нико не одржава.

„Град Чачак је у овом случају урадио све што је могао да уради, ми смо од новембра прошле године забранили саобраћај преко овог моста, то је одговорно и онако како треба да буде. Одмах су тражили новац од мог министарства за његову реконструкцију и тада је била процена да мост прво треба да се реконструише и издвојили смо из буџета 500 милиона динара и пребацили на рачун града Чачка како би расписали Јавну набавку и реконструисали га. У међувремену су радили пројекат, чак су почели и припремне радове, али нису могли ни да крену даље јер су ту у питању високе воде“, рекао је Весић.

Према речима градоначелника града Чачка Милуна Тодоровића, Град Чачак након јутрошњег проламања моста на Морави за његову реконструкцију мораће да уради потпуно нов пројекат, а локална самоуправа учиниће све да се што пре крене у изградњу новог моста, јер прелазног решења нема.

„Нажалост прелазног решења за овај мост нема, Морава је овде веома брза, веома плаховита, веома висока. Деценијама су овде рађени велики ископи, доста шљунка је вађено из тог дела Западне Мораве, тако да је она у међувремену постала много дубља и много бржа“, навео је Тодоровић.

Моравски коридор није оштећен већ само неки насипи у изградњи

Весић је изјавио да радови на изградњи Моравског коридора ни на који начин неће бити успорени и да тај коридор нигде није оштећен, иако су се у медијима појављивале информације да се то десило.

Он је у приликом обиласка места прекида саобраћаја на путу Мрчајевци – Адрани код моста преко Мусине реке, казао да су оштећени поједини насипи који су били у изградњи, што је, како је нагласио, нормално да се деси када они нису завршени.

Један од тих оштећених насипа, према речима Весића је на територији општине Краљево, док је други код Крушевца, где је такође урађена привремена девијација, па је она пробијена како би вода могла да прође.

„Радови ће се наставити чим буде боље време. Очекујемо да у наредним данима стану падавине и да можемо да радимо. Од Краљев али и других општина очекујем да попишу штетуи како на инфраструктури, тако и ону коју су имала приватна лица и у складу са законима решаваћемо и ове проблеме као што смо то чинили и и до сада“, казао је министар.

Према Весићевим речима, највећи проблем Србије су бујичне поплаве које носе све пред собом, јер је Србија земља која нема других природних непогода, попут урагана или земљотреса.

„Ми ћемо као држава наставити да регулишемо реке и вододтокове како би спречили да се овакве ствари дешавају“, навео је он.

Весић је подсетио и да је јуче оштећени мост преко Мусине реке на путу Мрчајевци изграђен 1964. и да зато има стубове у кориту, јер се то тако обично не ради, као и да је реконструисан 2016. на старим стубовима и да је зато сада поново оштећен.

„Још јуче сам хитно дао налог Путевима Србије да се изгради девијација и да се овај мост сруши и изгради нови . Ми ћемо за осам максимално 10 дана завршити девијацију и урадиће се цев кроз који ће пролазити река, а урадиће се и земљани насип и тако ће на неки начин бити успостављен саобраћај. То ће бити ургентна мера, а онда идемо на изградњу моста који ће бити већи и подигнутији од досадашњег. Нама за то треба четири месеца“, нагласио је.

Министар ГСИ се захвалио МУП Србије и Сектору за ванредне ситуације јер су данас били овде као што су били и свуда у Србији, као и општини и граду Краљево јер су реаговали како је требало, прогласили ванреднуи ситуацију, урадили све што је требало да ураде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ