У 2021. години у Србији је дошло до пораста потражње од 65 процената за кандидатима у IT сектору у односу на претходну годину, саопштио је данас сајт HelloWorld.rs.

На том сајту прошле године било је на располагању 11,5 хиљада позиција IT стручњацима док је 2020. године било нешто мање од 7.000 расписаних огласа.

„Упркос том тренду и даље постоји дефицит IT кандидата на домаћем тржишту рада“, оценио је тај сајт.

Прошле године највише су били тражени IT-јевци са познавањем програмских језика ЈаваСцрипт и повезани фрамеwоркови (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHП и повезани фрамеwоркови (Symfony, Laravel), и C++.

Најчешће тражене позиције у IT сектору биле су JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer, System Administrator / Engineer i Frontend developer i PHP Developer.

Две трећине огласа било је намењено медиорима, односно кандидатима који имају од две до пет година радног искуства и познају одређене технологије.

Тек сваки десети оглас био је намењен јуниорима, а преко четвртине огласа тражени су сениори.

Они најчешће посао траже на сајтовима за запошљавање, LinkedIN-у и сајтовима компанија, а затим преко препорука пријатеља, као и посредством друштвених мрежа.

Истраживање „Пулс Српске IT заједнице“ које је спровео сајт HelloWorld.rs показало је да од бенефиција код послодавца IT-јевцима најбитније флексибилно радно време.

Следе рад од куће и могућност константног усавршавања кроз едукације и обуке.

На топ листи бенефиција затим су приватно здравствено осигурање, те награде и бонуси.

ТопПрес/ Извор: Танјуг