Број кандидата који конкуришу на огласе у IT сектору у новембру већи је за 27 одсто у односу на исти месец претходне године, а забележен је и раст извоза ИКТ услуга који ове године износи 2,5 милијарди евра.

Плате у IT сектору се такође повећавају, говоре подаци са сајта HelloWorld, те је просечна плата у августу износила 1.600 евра, а према очекивањима и речима послодаваца, до краја године тај износ ће бити знатно виши.

У последњих неколико година променила се листа најтраженијих занимања и забележен је пораст интересовања за позиције пројецт и продуцт менаџера, деливерy менаџера и бизнис девелопера.

Према истраживању, међу пет најтраженијих позиција су теам леадер са просечном платом од 2.600 евра, затим бацкенд девелопер на којој је просек плате 2.200 евра, на трећем месту је продуцт/пројецт менаџер са просечном платом од 2.100.

На четвртом месту са просечном платом од 1.600 евра је фулл – стацк девелопер, док је на петом позиција фронтенд девелопер са просечном платом од 1.400 евра, наводи HelloWorld.rs.

На поменутом сајту, у секцији „плате“, један инжењер софтвера из Београда уписао је да његова примања износе чак 8.500 евра.

Статистика такође говори да су кандидати у IT сектору активнији крајем ове године. Наиме, у прва два квартала 2022. број конкурисања је био у паду за 17 одсто у односу на прошлу годину, затим је почетком трећег квартала број огласа за посао на сајту био све већи, па је и активност кандидата расла.

Кандидати су били активнији у августу месецу и конкурисали чак 26 одсто више у односу на претходну годину.
То се наставило и крајем ове године, па је у новембру забележен раст броја конкурисања од чак 27 одсто у односу на 2021. годину Такође, у поређењу са претходном годином и број огласа за запослење у IT индустрији, од јануара до новембра скочио је за 2,5 одсто.

Најтраженије технологије у овом периоду биле су првенствено JavaScript, затим GIT, па SQL, на четвртом месту је Јава, а на последњем Python.

ТопПрес/ Извор: Танјуг