Фото: Глас западне Србије

Домаћа привреда очекује до краја године раст промета и извоза, стабилну пословну климу и запосленост, али највећи изазови са којима су компаније суочене јесу већи трошкови набавке енергената, сировина и репроматеријала, као и раст цена готових производа, показала је најновија анкета ПКС „Пословна активност привредних субјеката у Републици Србији“.

Истраживање је рађено на узорку већем од 1.800 компанија, саопштила је ПКС.

Ово истраживање ПКС показује да око 80 одсто анкетираних фирми очекује да 2022. годину заврши са истим или већим прометом, стабилне извозне активности очекује 84 процента анкетираних извозника, највише у пољопривреди, прехрамбеној индустрији и услужним делатностима, док 93 процента испитаника не планира смањење броја радника у четвртом кварталу.

„Оно што забрињава јесте да расту трошкови производње који су у трећем кварталу 2022. године повећани код 81 одсто испитаника, док је 51 одсто анкетираних привредника повећало цене готових производа или услуга“, наведено је у сааопштењу.

Испитаници истичу да су ниже цене ресурса кључни фактор ефикаснијег пословања и искоришћености капацитета.

Претњу по остваривање пројектованог привредног раста БДП између два и три одсто у текућој години представљају и поремећаји на страни понуде и тражње када је реч о основним сировинама и репроматеријалима које наше компаније користе као инпуте у процесу производње.

Као додатни ризици издвајају се још: висока инфлација, пооштравање монетарних услова, геополитички ризици, прекиди глобалних ланаца снабдевања.

Охрабрује податак да 76 одсто анкетираних фирми располаже са довољно финансијских средстава за оптимално финансирање пословања, док се две трећине изјаснило да је у трећем кварталу 2022. године располагало са довољно средстава за инвестиције.

Компаније које су учествовале у анкети ПКС, према финансијским извештајима за 2020. годину, оствариле су укупан пословни приход од 22,7 милијарди евра, а у септембру 2022. запошљавале 287.000 радника.
У трећем тромесечју ове године реализовале су укупно 8,6 милијарди евра извоза, 84 одсто више него у истом кварталу 2021. године и шест милијарди евра увоза, што је 29 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг