Потрошња неких антибиотика већа и до 10 пута због короне

Потрошња неких антибиотика већа и до 10 пута због короне

Потрошња појединих антибиотика у Србији повећана је и до 10 пута због корона вируса, каже в. д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевиц Шкодриц.

Она је у интервјуу са Курир рекла да је изузетно важно да се приликом прописивања лекова из групе антибиотика прате протоколи, да се антибиотици не дају рутински, већ када је то неопходно, као и да се ови лекови у апотекама издају само уз рецепт или специјалистички извештај.

Када је реч о ињекционим, односно инфузионим антибиотицима који се примењују у болницама, потрошња појединих антибиотика је била веца од пет до 10 пута у односу на просечну месечну потрошњу у 2019. години, наводи Радојевић Шкодрићева.

Она је рекла да новог америчког лека „бамланивимаб“ против ковид-19 Србија има за 5.800 пацијената, да је њихова набавка веома тешка, с обзиром на то да су ограничени капацитети производње.

„Чак и у држави произвођача не користе се масовно, јер је производња антитела врло скупа“, казала је Радојевић Шкодрићева и најавила да це следеће испоруке тог лека бити у априлу и мају, као и да је Србија четврта земља у Европи, уз Немачку, Мађарску и Чешку, која има „бамланивимаб“, а да је тај лек важан за пацијенте који имају висок ризик да добију тежи облик ковид-19.

„Овим лечењем ризичних пацијената у раној фази спречава се хоспитализација и растерећују ковид болнице“, каже в.д. директорка РФЗО.

Објаснила је да се тај лек примењује у првих 10 дана од појаве симптома, код старијих од 12 година и тежих од 40 килограма, једнократно као инфузија, код пацијената са благим и умереним обликом болести, а који имају висок ризик да добију тежи облик и да се хоспитализују.

Најавила је да ће бити настваљено праћење препорука струке и у складу с тим набављаћемо све неопходне лекове, чиме проширујемо и спектар средстава у борби против епидемије.

Навела је да је потрошња појединих антибиотика који се издају у апотекама у децембру 2020. увећана од пет до седам пута у односу на просечну месечну потрошњу у 2019.
ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI