Повећање плата у просвети за 10 одсто пред крај године

Повећање плата у просвети за 10 одсто пред крај године

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да се разговара о томе да плате просветних радника буду повећане бар за десет одсто.

„Здравство и просвета ће имати предност, то сам чуо од премијерке и то могу да кажем, али ће то бити пред крај године“, рекао је министар новинарима у Београду.

Он је нагласио да се са синдикатима раде нови модели финансирања око платних разреда, што је веома важно за квалитет наставе.

Следи спајање две високе струковне школе из области туризма и угоститељства и две високе медицинске школе

Након спајања Београдске пословне школе и Пословне школе у Блацу у Академију пословних струковних студија, следеће на реду је спајање две високе струковне школе из области туризма и угоститељства у једну, као и две високе медицинске школе, најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

„Свакако су у врху мојих интересовања Медицинска школа у Ћуприји и Медицинска школа у Београду“, рекао је Шарчевић новинарима.

Он је нагласио да највише притужби стиже из високих пословних школа „где има много пара“.

„Где год има много новца, ту је и невоље, јер се онда за њих сви интересују“, подвукао је Шарчевић.

За разлику од факултета који осим декана имају и ректора као вишу инстанцу контроле, Шарчевић каже да високим струковним школама управљају директори које нико не контролише.

На ред ће доћи, како је рекао, све високе пословне школе – наставиће се са реорганизовањем у области економије, затим туристичке, медицинске, али и васпитачке пословне школе.

Оне ће бити спајане у академије или ће се припајати факултетима и универзитетима.

Министар је подсетио да је формиран привремени Савет за Академију пословних струковних студија и да њега чине експерти из области права, економије, финансија…

Њихов задатак биће да утврде шта се тачно дешавало у две високе пословне школе, у Блацу у Београду, и да утврде токове новца, као и да се направи добри модели наставе и испита.

Што се тиче пословања две високе школе и „исисавања новца“, министар је рекао да је укључено и тужилаштво.

„Новац је можда законски трошен, али да није морално то што су радили“, закључио је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI