Одлука Кризног штаба да ковид пропуснице буду обавезне од 20 сати, уз постојеће мере, већ су утицале на повећано интересовање за вакцинацију, изјавио је државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

„Повећава се број људи који се јављају, посебно за прву дозу, што је нама изузетно битно, али је и трећа доза у порасту“, истакао је Ђерлек за Танјуг.

Он је оценио да људи полако схватају да је вакцинација једини начин за излазак из здравствене кризе, и замолио све грађане да се што пре оду до вакциналних пунктова и приме вакцину.

Ђерлек је додао због делта плус соја не би требало дизати панику, јер је за сада познато да је та варијанта тек нешто заразнија, али је поручио да управо вакцинацијом морамо спречити да се појављују нови, опасни и смртоносни мутанти.

„Вирус јесте опстао, он је међу нама, он нам убија људе, али, дајте да му се супротставимо, да се вакцинишемо у што већем броју“, апеловао је Ђерлек.

Када је реч о болничким капацитетима, Ђерлек је рекао да има довољно места за ковид пацијенте, а да је стратегија Министарства здравља да здравствени систем током овог четвртог и најтежег епидемиолошког таласа, што више простора остави за нековид пацијенте.

Тако да веома важне установе, попут КБЦ Земун и Института за ортопедију Бањица, нису у ковид режиму, док истовремено има довољно места за пацијенте са инфекцијом корона вируса.

„Не бих желео да користимо максималне капацитете здравственог система, зелео бих да се вакцинишемо, а да тај простор уступимо нековид пацијентима, који су својим стрпљењем за ових 20 месеци дали велики допринос, чекањем да дођу на ред за дијагностику, лечење и контроле“, закључио је Ђерлек.

ТопПрес/ Извор: Танјуг