Позив повратницима из иностранства без посла да оснивају пољопривредна газдинства

Позив повратницима из иностранства без посла да оснивају пољопривредна газдинства

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић и академик Драган Шкорић позвали су јуче, 20. априла, српске држављане, који су привремено или трајно изгубили посао у иностранству, да у Србији оснују економски одржива пољопривредна газдинства или да се прикључе некој од постојећих задруга.

Кркобабић и Шкорић, као копредседници Националног тима за препород села Србије, истакли су да сви грађани који су сада стигли из иностранства могу своју будућност да остваре у сопственој или у задружној мини-млекари или сточарској производњи, у воћњаку, винограду, пластенику, пчеларству, производњи лековитих биља, у етно или бањском туризму.

Уз примену високих технологија и савета домаћих стручњака са пољопривредних факултета и више научних института, чији су рад и резултати цењени у целом свету, грађани могу да производе здраву и укусну храну и да брендирају своје производе.

У томе могу да им помогну стручњаци, чланови Националног тима за препород села Србије, професор Зоран Кесеровић за област воћарства и виноградарства, професор Жарко Илин за област повртарства и пластеничке производње, професор Ратко Лазаревић за сточарство и други.

Досадашњи резултати пројекта обнове задругарства у Србији „500 задруга у 500 села“ показали су да је интересовање за удруживање у великој мери порасло, да је за три године основано 700 нових задруга, што није забележено у историји Србије.

Поштујући основне принципе задругарства – самопомоћ и неутралност, задруге су у Србији показале висок степен економске стабилности, не прекидају рад, повећавају број коопераната, запошљавају нове раднике и извозе у земље Европске уније.

Истовремено, задругари су испољили и завидну количину хуманости, помажући старијим комшијама у обављању пролећне сетве и обезбеђивању основних животних намирница.

Детаљнија упутства о оснивању задруга могу се наћи на сајту Задружног савеза Србије и Здруженог савеза Војводине, наводи се у саопштењу Кабинета министра без портфеља задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

 

ТопПрес/ Извор: Eкапија

KOMENTARI