Данас је свакако најтежи дан за Србију по броју новозаражених, којих ће, без сумње, бити преко 1.200, изјавио је председник Александар Вучић и додао да нове мере заштите нису биле тема, али је најавио најоштрије санкције за оне који не поштују већ донесене мере.

Од тог броја, 602 заражених, односно више од 50 одсто, је у Београду, рекао је Вучић новинарима након састанка са директорима ковид болница.

Свим здравственим радницима једнократно по 10.000 динара

Најавио је једнократну помоћ за 120.000 здравствених радника од по 10.000 динара, као и значајније повећање плата у односу на друге категорије у јавном сектору.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће свих 120.000 здравствених радника добити једнократну помоћ у висини од 10. 000 динара, као и да ће од 1. јануара имати највеће повећање плата у односу на друге категорије запослених у јавном сектору.

Вучић је, након састанка са директорима ковид болница, рекао да бројке свакако брину, иако је ситуација значајно боља у Србији него у свим другим деловима Европе.

Изразио је посебну захвалност лекарима и медицинском особљу и казао да је разговарано како да се укаже поштовање тим људима.

„Имали смо конференцијски разговор са Министарством финансија. Договорили смо да свих 120.000 здравствених радника добије једнократну помоћ од по 10.000 динара“, објаснио је он.

Вучић је указао да је, и поред тешке ситуације услед корона кризе, планирано да се највише увећају плате здравственим радницима идуће године.

„Тиме показујемо опредељење Србије да бринемо о здрављу наших грађана. Показујемо да као држава имамо снаге да се боримо и изборимо са европским и светским проблемом, који је корона вирус донео“, рекао је он.

Вучић је пренео да је разговарано и о проблемима са стручним кадром, те да је замолио анестезиологе да се убрза обука специјалиста за употребу респиратора.

„То ћемо морати да убрзамо, јер у неким болницама имамо респираторе, али немамо стручни кадар који може да их употреби, па трошимо новац за превоз људи до болница у другим градовима“, објаснио је он.

Ванредно стање увек опција, али боље да не дођемо у ту ситуацију

Ванредно стање као опција увек постоји, али је боље да не размишљамо о њему, већ о томе како да то стање избегнемо, поручио је данас председник Александар Вучић и приметио да за сада није потребно ванредно стање, већ да се постојеће мере стриктно поштују. Он је тако одговорио на питање да ли би, иако се за сада не размишља о ванредном стању, најоштрије мере могле да буду размотрене ако број заражених у дану пређе 1.500, будући да о томе говоре поједини епидемиолози, попут Предрага Кона и Бранислава Тиодоровић.

„О мерама одлучује Кризни штаб, а држава ће да их подржи. То су веома одговорни људи, и Кон и Тиодоровић, који боље него ја знају. Само што ми морамо да исплатимо и плате и пензије и зато је боје да не долазимо у такву ситуацију“, рекао је Вучић.

Како је навео, таква опција увек постоји, али је боље да се не размишља о њој, већ о томе како да се та опција избегне, додајући да и када се спомиње или уводи ванредно стање, нико то не ради зато што то воли или некоме прети, већ зато што постоји страх и брига за животе људи.

„Не мислите да је у Француској уведено зато што неко ужива у томе да не раде бистори на Šанзелизеу? Не, већ зато што умире преко 500 људи дневно“, рекао је Вучић.

Додао је да ће се, уколико и када то тога дође, разговарати са људима и здравственог система, јер то, истиче, никада није била политичка одлука.

„Није довољно примењено оно што је већ донето и зато морамо да будемо оштрији и озбиљнији у спровођењу мера које су већ на снази“, поручио је председник.

Додао је и да је посао државе да набави оно што струка тражи, ремдесивирр, хлорокин, вакцине, респираторе, све што је потребно да се заштите животи.

Цифре забрињавајуће, али држимо ситауцију под контролом

Вучић је изјавио данас да је ситуација тешка због повећања броја заражених, али да је држимо под контролом.“Ситуција је тешка, посебно у Београду и Крагујевцу. У Београду већ данас отварамо нових 30 лежајева у „Драгиши Мишовић“, а од сутра крећемо са новим лежајевима на интензивној нези у Земунској болници“, рекао је Вучић.

Каже да ће у Земунској болници и даље део бити нон ковид, пошто још није толико тешка ситуација, као и да ће слично бити и са Панчевачком болницом. Најавио је да ће следећа болница која ће поново постати ковид бити Градска болнциа на Звездари. Још нисмо дошли до тако тешког нивоа, нагласио је Вучић.

Председник каже да у Арени у Београду има више пацијената и моли људе да не одбијају да иду у Арену из болница.

Вучић истиче да је Арена одлично уређена и да ту пацијенти имају заштиту приватности и да су под надзором лекара, тако да је ту имају добре услове. Како каже, има проблема у студентским домовима, јер када се открије да је неко од студената открије да је заражен хоће да иде у унутрашњост, где онда може да направи проблем.

„Ма колико бројеви били тешки и забрињавајући и даље ствар држимо под контролом“, нагласио је Вучић додајући да је велики број медицинског особља и лекара заражен и да је међу њима и Горан Стевановић који је сада у изолацији пошто не жели неком другом да заузима кревет у болници. Председник је рекао да брине за њега, али и за друге заражене лекаре. Најавио је да ће 1. децембра бити завршена болница у Батајници која ће почети да ради 2. децембра и да ће ту бити 250 лежајева интензивне неге, као и да ће болница у Крушевцу бити отворена између 15. и 20. децембра.

„Градићемо и нове брзе привремен болнице, као на Карабурми, које могу да се направе за 10 или 15 дана, само је проблем где ћемо да нађемо лекаре и медицинко особље“.

Вучић је замолио све људе који мисле да је много лепо када оду да протестују против миграната и других ствари да то не раде, јер тако угрожавају не само своје већ и туђе животе, као и животе здравствених радника.

„Све ово мора неко да плати, то јест држава, а ако су сви заражени од чега ћемо да платимо“, нагласио је Вучић.

До краја године прве вакцине

Председник је изјавио да ће до краја године у Србију стићи први контигент вакцина против вируса корона, док се други контигент од 350.000 комада очекује до краја марта.

Вучић је истакао да је Србија предуговор о набавци тих вакцина потписала са америчком фармацетуском компанијом „Фајзер“, који, наводи, заједно са Немцима праве вакцину.

Додаје да би набавка тих вакцина ишла преко Пољске, као земље чланице ЕУ.

Истакао је да договорена количина у предуговору неће бити довољна за вакцинацију здравствених радника, полицајаца, војника, старијих суграђана, хроничних и осталих болесника.

Због тога, додаје, Србија о набавци вакцина разговара и са Русима и Кинезима.

Поручио је да Србија неће гледати „порекло вакцине“, већ ће користити оне за које, наводи, наше здравствене институтције кажу да су сигурне.

Вучић је истакао да ће држава издвојити довољно новца за куповину вакцина против короне и поновио да ће те вакцине у нашој земљи за грађане бити бесплатне.

Указује да ће грађани многих других земаља ту вакцину морати да плаћају.

Председник је апеловао на грађане да се до набавка вакцине понашају одговорно и додао да смо и даље по свим параметрима – броју тестираних, заражених, преминулих, и даље међу најбољима у Европи.

Међутим, упозорава, због неодговорних поступака појединаца та ситуација се може променити за дан или два.

Позвао је грађане да избегавају групна окупљања и да избегавају догађаје у затвореним просторијама у којима има 300 људи.

Поручио је да ће држава учинити све што је потребно да заштити свој народ и истакао да у многим градовима у Србији почиње ширење капацитета болница.

Циљ да у здравству будемо међу првих десет у Европи

Председник Србије рекао је  да је циљ да Србија буде међу првих десет у Европи по функционисању свог здравственог система.

Вучић је, након састанка са директорима ковид болница, казао да Србија има веома амбициозне планове да наш здравствени систем буде међу најбољима у Европи.

Казао је да је Србија већ претекла 14 земаља ЕУ, и да је циљ да буде међу првих десет на овом континенту.

„Улагаћемо још више, а за остварење циља потребна је подршка људи“, рекао је он.

Рекао је да ће наредних дана и недеља бити отварања болница.

„Не знам да ли је то за радост или не, али је свакако добро за наш народ“, констатовао је Вучић.

Замолио је, на крају конференције за штампу, директоре ковид болница да пренесу поруке за оздрављење свим зараженим лекарима и медицинском особљу, а њима је пожелео да буду здрави и да могу бити сигурни да ће држава наставити да обавља свој посао.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ