Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Рио Тинто за неколико недеља неће бити у Србији.

„Мени је важно шта желе људи у Србији. Ускоро ће истећи дозволе издате Рио Тинту, ми ћемо укинути просторни план у који је унет пројекат „Јадар“ и то је то“, рекла је премијерка гостујући на ТВ Прва.

Она је истакла да је Рио Тинто наслеђени пројекат и да актуелна власт нема ништа са тим.

„Ми смо наследили Рио Тинто, јер су их довели 2003., а 2004. им дали дозволу за истражне радове и од тада они раде у селима у околини Лознице.

Они који данас протестују, малтретирају људе и блокирају ауто-путеве и граничне прелазе су исти ти који су Рио Тинто довели и дали им дозволу за истражне радове, а затим и проширивали опсег територије на којој могу да врше испитивања“, рекла је премијерка.

Она је навела да је бивша власт 2006. изменила Закон о рударству на такав начин да су увели континуитет, односно да онај ко је добио право да истражује има ексклузивно право на експлоатацију.

„Пре тога то није било тако. Држава би расписивала тендер, тако да би право на експлоатацију дала онима од које држава има највише користи“, објаснила је премијерка.

Она је додала да је као последњи велики документ, везан за Рио Тинто, бивша власт донела 2012., када је Министарство за заштиту животне средине дало дозволу Рио Тинту за бушења великог пречника.

Меморандум о разумевању са Рио Тинтом из 2017. је необавезујућег карактера

„Једини документ који је актуелна власт потписала са Рио Тинтом је Меморандум о разумевању, потписан 2017., који је необавезујућег карактера. Према њему, Рио Тинто је обавезан да ради у Србији уз поштовање свих важећих светских стандарда у поштовању заштите животне средине. Поред тога, меморандум је направљен тако да највише користи од експлоатације литијума има локална заједница, па Србија, а ниједан грам литијума не може да се извезе ван Србије“, поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је лаж да је меморандум о разумевању кључни за Рио Тинто и да га је она објавила, да свако може да га прочита и да у њему нема ништа спорно.

Брнабић је рекла да је у фебруару 2020. била у селима у околини Лознице где је била планирана експлоатација литијума и да су мештани били одушевљени пројектом као и да су једва чекали да крене, а да је затим шест месеци касније уследио преокрет.

Брнабић каже да држава нема ништа са експропријацијом земље у околини Лознице, а да су протести против Рио Тинта чисто политички, с циљем да се, како је рекла, руши Александар Вучић.

„Ми ништа немамо са тим што су људи продали своју земљу за велике пара. Ниједна парцела није експроприисана. Зашто ти који протестују не питању Небојшу Зеленовића који је тада био у Демократској странци зашто су довели Рио Тинто. Један од људи на протестима је Марко Благојевић, Ђиласов кум, који је продао своју земљу за невероватних 750.000 евра“, рекла је премијерка.

Она је додао да су се многи који протестују узнемирили када је први пут најавила да ће Рио Тинто отићи из Србије.

„Немам никакав став према Рио Тинту. Нити смо их ми довели, нити смо им дали истражна права, нити смо мењали закон у корист Рио Тинта. Ако Рио Тинто одлучи да тужи државу Србију, ми ћемо се борити на суду“, истакла је Брнабић.

Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“: Бољи квалитет ваздуха, воде и земљишта

Премијерка  Брнабић оценила је данас да ће се кроз Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ побољшати квалитет живота грађана и то унапређењем квалитета ваздуха, воде и земљишта у Србији.

На презентацији тог пројекта, Брнабић је захвалила ЕУ, Шведској и УНДП-у на партнерству и финансијској подршци са, како је рекла, иницијалних осам милиона евра за спровођење пројекта, који ће трајати од 2022. до 2024. године, а који је усмерен на унапређење животне средине и зелену транзицију.

Премијерка се нада да ће и други партнери да приступе и да финансирају пројекат како би га и проширили и то сматра почетком једног значајног пројекта у области животне средине.

Влада Србије има практично два кључна приоритета, а то су владавина права и зелена агенда, односно заштита и унапређење заштите животне средине, објаснила је Брнабић истичући да је Европска унија Србији кључни и основни партнер у остварење оба приоритета.

Кад је реч о заштити животне средине, премијерка каже да су три основне теме – заштита квалитета ваздуха, решавање чврстог отпада и заштита водотокова, односно изградња канализационих мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода.

„Много смо урадили у све три области. Много смо урадили и на унапређењу правног оквира“, казала је Брнабић и подсетила на усвајање закона о климатским променама, усвајања измена закона о заштити природе, као и на усвајања измена закона о електронској енергетици.

Истакла је да први пут имамо и Закон о обновљивим изворима енергије и додала да је завршен нацрт програма заштите ваздуха од 2022. до 2030. године, као и јавна расправа, а тренутно је у фази усвајања.

„Имамо истоветне циљеве са ЕУ у овој области и очекујем да пројекат буде ефикасно имплементиран и да заједно радимо на бољем квалитету живота грађана и то унапређујући квалитет ваздуха, воде и земљишта у Србији“, закључила је премијерка.

Рио Тинто није добио решење о експлоатационом пољу

Брнабић је изјавила да је Влада Србије близу одлуке да укине све дозволе које су издате Рио Тинту додајући да је та компанија јутрос издала саопштење у којем наводи да мењају динамику јер нису добили решење о експлоатационом пољу.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара на конференцији поводом обележавања почетка Пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, казала да ће и просторни план о простору посебне намене бити укинут, а да им решење о експлоатационом пољу неће бити ни издато.

„Нити ћемо издавати решење, нити ћемо радити ишта више не само што се тиче Рио Тинта, већ литијума, без договора са локалном заједницом и мештанима“, истакла је Брнабић.

Појаснила је да решење о експлоатационом пољу не значи експлоатацију, већ је оно потребно да би се урадила студија о процени утицаја на животну средину.

„Сви они који критикују потенцијална решења, просторне планове, тиме показују да њих не занима процена утицаја на животну средину, већ да политички користе ово за нападе на председника и Владу, јер да их занима они би захтевали да се уради студија, али они је спречавају јер студије не може бити без просторног плана и тог решења“, казала је Брнабић.

Премијерка наводи и да је Рио Тинто издао саопштење јер је истекао законски рок у којем је Влада Србије требало да им изда решење и истиче да нису желели да им издају то решење, те подсећа да је то био и договор председника Александра Вучића са мештанима Доњих Недељица и других села у околини Јадра.

„Нисам приметила да су наставили рад, они су јутрос рекли да не настављају рад, па се сходно томе мења динамика, а у њихова очекивања ја не улазим. У овом тренутку, за мене је тај пројекат готов – са ким треба да разговарам, разговараћу, немам ниједан проблем“, истакла је премијерка.

Понавља да је Влада близу одлуке да укине све оне дозволе које су издате, да укине и тај просторни план о простору посебне намене који притом, каже, „не значи ништа, не даје Рио Тинту баш ништа“.

Подсетила је да је 2006. године промењен Закон о рударству и указала да је основна промена било увођење начела или принципа континуитета који говори о томе да неко ко има истражна права, уколико се нешто нађе, добије ексклузивна експлоатациона права.

Говорећи о меморандуму из 2017. године, Брнабић каже да он није обавезујући, а да се односио на просторни план.

„Тај меморандум је потпуно необавезујући. Чули смо када су свим грађанима Србије ускраћивали слободу кретања да је то кључни документ и да тај документ показује да смо се обавезали да Рио Тинту дамо све дозволе, када смо објавили тај меморандум који је необавезујући никада више нисмо чули ниједну реч о њему, што показује колико су кредибилни они који причају о томе, блокирају саобраћај, међународне путне правце. Нисмо чак чули ни извините“, указала је премијерка.

Истичући да је тај план важан због студије о утицају на животну средину, Брнабић наглашава да као председница Владе нити је Рио Тинто доводила у Србију, нити им је давала истражна права, нити је мењала законе о рударству који су мењани 2006. како би они добили ексклузивно право на експлоатацију.

„Нити сам давала дозволе за бушотине великог пречника, нити смо били умешани у било шта. Наследили смо тај пројекат, као и Закон из 2006. који је дао ексклузивна права на експлоатацију и трудили се да учинимо највише и најбоље могуће за народ Србије, пре свега мештане у околини Јадра“, казала је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Владимир Радојковић)