FOTO TANJUG / TANJA VALIC / nr

Глумица Милена Дравић преминула је ноћас у 79. години у Београду.

Велика српска глумица Милена Дравић преминула је ноћас у Клиничко-болничком центру Бежанијска коса, сазнаје „Блиц“ у Удружењу драмских уметника Србије.

Милена се тамо налазила на лечењу, последњих дана јој је било лоше, лекари су све покушали, али није било спаса. Пре две и по године остала је без супруга Драгана Николића и од тада се борила са болешћу. Овог лета је боравила у Пули, Херцег Новом и на Палићу где је промовисана монографија о њој. Једна је од највећих глумица које су Србија и Југославија имали.

Милена Дравић рођена је 5. октобра 1940. у Београду.

Похађала је основну школу „Јанко Веселиновић“ у Душановој улици, а потом уписала Прву мушку гимназију.

Глумила је у преко сто филмских остварења. Популарност јој је донела сарадња са Љубишом Самарџићем.

Најпознатије улоге остварила је у филмовима „Прекобројна“, „Јутро“, „Козара“, „Битка на Неретви“, „Љубавни живот Будимира Трајковића“, „Рад на одређено време“, „Мој тата на одређено време“, „Секула се опет жени“, „Није лако са мушкарцима“ и „Зона Замфирова“.

Позната је и као учитељица из култне серије „Приче из Непричаве“, Вера из „Полицајца са Петловог брда“, затим као Вукосава Петровић и Споменка из ТВ комедија „Позориште у кући“ и „Луд, збуњен, нормалан“.

Са својим трећим супругом и колегом Драганом Николићем је од 1972. до 1974. водила популарни шоу програм Образ уз образ.

Милена је често играла самохране мајке, сељанке, жене из радничке класе, била је и пионир и ексцентрична јунакиња филмова Црног таласа, а великим делом на успеху у каријери дугује и романтичним комедијама у којима је глумила уз Љубишу Самарџића.

Дравићева је добитница Награде за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјалне награде Златна ружа на Филмском фестивалу у Венецији, најпрестижнијих српских награда Добричин прстен и Жанка Стокић за целокупан допринос југословенској и српској кинематографији, награде „Јоаким Вујић“, награде Павле Вуисић на Филмским сусретима у Нишу, четири Златна ћурана на Данима комедије у Јагодини и чак рекордних десет Златних арена на Филмском фестивалу у Пули.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, Блиц