Топола, Крагујевац – Усеви пшенице из оптималних рокова сетве налазе се у фази другог коленца.  Визуелним прегледима биљака је регистровано присуство симптома сиве пегавости листа, пепелнице жита и лисне рђе, с тога је препорука саветодаваца из Стручне саветодавне службе у Крагујевцу да ратари обиђу своје усеве и изврше проверу кондиције усева.

„Осим листова који су пожутели као последица измрзавања, јако је важно проверити да  ли има симптома болести или је већ дошло до њиховог развоја. Важно је да се са стручним лицима изврши контрола усева јер уколико постоји више од 10 одсто оболелих биљака мора се извршити хемијски третман фунгицидима чим временски услови то дозволе“, рекла је за ТопПрес Сузана Нешковић, саветодавац за ратарство из Пољопривредне саветодавне службе у Крагујевцу.

Фото: ТопПрес

Она наглашава да са сетвом јарих усева не треба журити јер земљиште није довољно загрејано да би клијање и ницање текли у оптималним условима.

„Сачекати пар дана након мразева и ниских температура  да се површински слој довољно просуши да би се предсетвена припрема и сетва обавиле квалитетно. Оптимални рок сетве јесте почео али у агрометеоролошком смислу нису се стекли сви потребни услови. Јара сетва се може обавити до краја априла а некада и касније јер имамо велики избор сората и хибрида са различитом дужином вегетације. За каснију сетву бирати краћу вегетацију. Препоручује се сетва већег броја сорти тј. хибрида бар два до три због великих колебања у клими“, казала је Сузана Нешковић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес