Седница парламента на којој би требало да буде продужен рок за пререгистрацију оружја заказана је за 2. март. Посланици ће тада расправљати о предложеним изменама Закона о оружју и муницији, по којима се крајњи рок за вађење биометријског оружног листа помера са 5. марта ове године на 5. март 2022.

Ове измене предложили су посланици Маријан Ристичевић, из Народне сељачке странке, и Ђорђе Комленски и Бојан Торбица, обојица из Покрета социјалиста.

– Очекивали смо да ће колеге препознати нужност продужења рока – каже за „Новости“ Ђорђе Комленски. – Ипак, треба обезбедити да за две године не дођемо у исту ситуацију и да грађани опет не дочекају крај, а нису поднели захтев за нова документа. Разговарамо о томе да се амандманом на текст закона обезбеди да се тај посао завршава етапно.

Према речима Комленског, једна од алтернатива је да закон омогући министру полиције да изда наредбу у ком периоду ће која полицијска управа позивати грађане који имају регистровано оружје да га пререгиструју. Рок би био три месеца, а цео посао све управе требало би да заврше за две године.

– О томе се тек разговара. Још нема одлуке да ли би то требало решити амандманом или неким подзаконским актом – каже Комленски.

Рок за вађење биометријских оружних листова већ је померан на годину дана.

Важе 10 година

Нова документа сада су орочена на 10 година, док на сваких пет власник мора да прође специјализовани лекарски преглед. На једном чипу може бити регистровано до 10 комада оружја.

ТопПрес/ Извор: Новости