Пријављивање пунолетних грађана за помоћ од 100 евра почиње 15. маја! Право на ову бесповратну, једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани с пребивалиштем на територији Републике Србије и са важећом личном картом.

Они који желе помоћ пријављиваће се путем броја телефона који Министарство финансија неће објављивати до пред сам почетак пријаве, као и електронским путем, посредством портала Управе за трезор.

Велика кампања Министарства финансија о овој акцији, у којој ће грађане подробно упознати са свим детаљима и начином пријаве, почиње већ у понедељак 11. маја. На тај начин ће грађани бити обавештени о овој могућности, неће добијати обавештења поштом или телефонски.

Пријављивање ће, како надлежни кажу, бити врло једноставно и кратко. Сводиће се на давање три податка – броја личне карте, јединственог матичног броја грађана и назива банке у којој већ имају рачун или у којој желе да им се отвори наменски рачун. Име и презиме се неће тражити! Аплицирање путем портала Управе за трезор ће после убацивања података подразумевати да, кликом на квадрат на екрану, грађанин потврди да се слаже да подаци које је оставио буду искоришћени за уплату 100 евра помоћи.

– Након што се пријаве, надлежне институције ће све обављати за њих, укључујући и отварање наменског рачуна – кажу у Министарству финансија, и наглашавају да се неће остављати име и презиме, као ни број рачуна. Пријављивање ће трајати до 5. јуна, после чега више неће функционисати ни број телефона ни пријава порталом.

Пензионери и корисници новчане социјалне помоћи ће бити аутоматски пријављени за исплату 100 евра, која ће за њих почети 15. маја 2020, а у овој групи је око два милиона пунолетних грађана Србије.

– Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани Републике Србије који на дан ступања на снагу Уредбе имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом – кажу у Министарству финансија. – Пунолетни држављани Републике Србије ће од 15. маја до 5. јуна 2020. године моћи да се пријаве за исплату новчане помоћи искључиво електронским путем и путем телефона.

Помоћ коју добијају сви грађани је бесповратна и, одговарајући на питања житеља Србије, у Министарству наглашавају да је грађани неће враћати.

Заштићени подаци

Министар Синиша Мали тврди да грађани не треба да буду забринути због података које остављају приликом пријаве за 100 евра, нити да страхују да неће бити заштићени. Како каже, реч је о привременом регистру, који ће након уплате бити избрисан. По његовим речима, тих стотину евра помоћи велика је подршка државе у кризи, а сличне су примениле и САД, Јапан, Сингапур и друге развијене земље. Реч је, како Мали каже, о потпуно економској мери, јер грађани ће тај новац потрошити и тако подстаћи раст економије.

ТопПрес/ Извор: Новости, Б. Царановић