Припрема се стратегија постковид рехабилитације и лечења

Припрема се стратегија постковид рехабилитације и лечења

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек у разговору за Nova.rs најављује озбиљну стратегију и лекарску подршку онима који имају последице прележаног ковида, јер ће, како се очекује, у све већем број почети да се јављају здравственим установама.

Говорећи о личном искуству са короном, он је указао да никада није имао проблем са срцем, али да, после прележаног ковида, већ годину дана пије лекове против аритмије.

„Моја плућа су била разорена. Раније сам се до стана на петом спрату као од шале пео без лифта, а сада то не покушавам“, описао је Ђерлек.

Он је предвидео да ће постковид синдром бити један од главних задатака здравственог система у наредном периоду.

„Првог дана када се будемо ослободили корона вируса морамо бити спремни на озбиљну борбу за оздрављење и спашавање онога што је ковид оставио на ментално здравље“, поручио је Ђерлек.

Како је објаснио, то није све, јер је Ковид 19 системска болест и „имамо кардиоваскуларне болести и оштећења која се први пут јављају после прележаног корона вируса“.

„Ту су и плућне болести, где су на месту оштећења остале фиброзне промене. Имамо неуролошке поремећаје, имамо и људе који су после ковида завршили на дијализи“, напоменуо је Ђерлек.

Према његовој оцени, „нема органа који не може да буде угрожен“, због чега се и припрема озбиљна стратегија постковид рехабилитације и лечења“.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI