Чачак, Пожега – Иако је јуче почела јесен и са собом донела и јесење време, пад температуре и кишу, у Лозници покрај Чачка процветала је вишња.

„Ову смо вишњицу посадили пре око пет година. Иако је ниска и мала, она сваке године буде пуна рода. Са једног дрвета сваке године буде око 20 литара сока и десет тегли слатког. То је просто невероватно колико је то дрво издашно“, рекла је Борислава Лукић, домаћица која највише води рачуна о свакако малом засаду.

Цветала вишња у околини Чачка, фото: ТопПрес

Борислава каже да су сви укућани остали неми на призор цветалог дрвета и додаје да су комшије долазиле да се лично увере.

„Кад сам видела да је вишња цветала, нисам могла да верујем. Претпостављам да је цветала због изузетно топлог септембра. Надам се да се ово неће одразити на род наредне године“, каже Борислава и кроз смех додаје да је ово можда један од доказа климатских промена.

Слична ситуација десила се и у околини Пожеге када је у домаћинству Филиповић процветала трешња.

Цветала трешња, фото: ТопПрес

„Много смо се изненадили када смо видели бели цвет трепње на скоро оголелој крошњи трешње. На тренутак смо помислили да долази пролеће а уствари дошла нам је јесен, сваке године нас природа све више изненади“, каже Миладин Филиповић из пожешког села Горобиље.

Према народном веровању оваква појава наговештава оштру и дугу зиму.

ТопПрес

Фото: ТопПрес