Пробни попис становништва, домаћинстава и станова спроводи се од 1. до 30. априла, преноси РТС.

Грађани не морају да се изјасне код питања која се односе на националност и вероисповест као и на сет питања која се односе на ивалидитет лица, каже за РТС начелница Одељења Републичког завода за статистику у Краљеву Јасмина Савић.

Пробни попис становништва неће обухватити целокупно становништво, већ ће у 51 локалној самоуправи пописивачи обићи око 20.000 домаћинстава и пописати око 50.000 становника.

Првих седам дана у Београду, Новом Саду и Нишу, грађани ће моћи сами да попуне обрасце путем интернета. Ту могућност неће имати грађани мањих места.

Два пописивача обићи ће домаћинства у Граду Краљеву и насељу Ратина, која су одабрана да учествују у пробном попису. Новина је да се више неће попуњавати папирни обрасци, већ ће пописивачи податке уносити електронски, а са собом ће имати лаптопове.

Начелница Одељења Републичког завода за статистику у Краљеву Јасмина Савић рекла је за РТС да је самопописивање путем интернета један метод пописивања који се у овом пробном попису тестира само у три града.

„То није једини метод који се тестира као метод пописивања. Имамо новину а то је пописивање помоћу лаптопова и електронских образаца. Такође једна од новина је која се тестира у овом пробном попису односи се и на саму теренску реализацију“, рекла је Савићева.

Према њеним речима, по први пут пробни попис траје четири недеље, а до сада су трајали две недеље.

„Мање новине су и у самом садржају упитника. То су садржинске мање новине које се тестирају а веће значајније су организационе и технолошке“, каже Савићева.

Циљ пробног попису је да поред поменутих новина тестирамо инструменте и упутства како бисмо у велику акцију пописа 2021. године ушли са најбољим решењима и одлукама, каже начелница.

Према њеним речима, грађани би требало да одговоре на сва питања. Питања нису тешка и углавном су им позната из ранијих пописа.

Грађани не морају да се изјасне код питања која се односе на националност и вероисповест као и сет питања која се односе на ивалидитет лица, рекла је она.

Сигурност прикупљених података је на високом нивоу, каже Савићева и додаје да су сва лица која учествују у пробном попису и која учествују при обради података дужна да чувају прикупљене податке грађана као службену тајну.

Прикупљени подаци у пробном попису користиће се само за статистичке анализе.

Осамедест и пет пописивача ће до краја парила обићи домаћинства у Србији и да је звнични попис заказан за 2021. годину.

ТопПрес/ Извор: Данас Онлине