FOTO TANJUG DUSAN ANICICFOTO TANJUG DUSAN ANICIC

Тестом из математике почео је пробни завршни испит за 71.661 осмака у основним школама у Србији. У суботу ће мали матуранти полагати пробни тест из матерњег језика и комбиновани тест.

Задаци су као и на правом тестирању подељени у три нивоа – основни, средњи и напредни. Тест из математике почео је у 12 сати, а трајао је два сата.

Мали матуранти се за тест месецима припремају у школама. Вршачким осмацима задаци нису деловали тешко.

Неки ученици осмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Вршца кажу да су имали приватне часове, док су други учили на интернету.

Имали су два сата да реше 20 задатака. Најбржи осмаци школе „Четврти краљевачки батаљон“ радили су пола сата мање.

Кажу да није било тешко и надају се да ће тако бити и на пријемном.

Резултати пробних тестова рећи ће малим матурантима шта треба да доуче до јуна и буду спремни за прави тест.

Александра Тадић, директорка Основне школе „Вук Караџић“, каже да ће резултати омогућити наставницима да виде које је то градиво из којег су ученици слабији.

„Где им шкрипи, шта им шкрипи, која област, који предмет, да имају времена и наставници и ученици за ова два месеца да још то побољшају и науче“, додаје Тадићева.

Овогодишњи завршни тестови носе 40 поена, 10 више него прошлогодишњи.

За толико је мањи број бодова који ће ученици добити на основу успеха у основној школи.

Шарчевић: Поправити објективност оцењивања

Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја, истиче да је циљ да се објективност оцењивања још више поправи и да се овај модел учини још бољим

„Ако обратимо пажњу да се у срединама где се приликом прегледа теста пуно манипулисало, ове године морају знати сви учесници да је то много кажњиво и да је министар тај који може да смени директора, не може га штитити локална самоуправа“, указује Шарчевић.

Тест из матерњег језика биће одржан сутра од девет сати, а комбиновани тест – биологија, хемија, историја, географија, физика – осмаци ће решавати у истог дана, сутра, од 11.30.

Мали матуранти имаће прилику да провере своје знање две месеца пре мале матуре, која је заказана за 18, 19. и 20. јун

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТС