Штампање тестова за пробни завршни испит (26. и 27. марта) за осмаке приводи се крају у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, а наредне недеље почиње штампање тестова за завршни испит који је планиран за 23., 24. и 25. јун.

Влада Србије обезбедила је прошле године Заводу машину за штампање тестова, а ове године добили су још једну, те су тако постигнути довољни капацитети, добијен је бољи квалитет штампе и остварена боља безбедност целог процеса рада.

Министар просвете Бранко Ружић посетио је данас Завод и рекао да је та установа сада инфраструктурно оспособљена да штампа све тестове.

„Циљ нам је да све активности у овој школској години завршимо на успешан начин без обзира што се налазимо у ванредном околностима“, рекао је Ружић и додао да ће 26. и 27. марта бити пробни завршни испит за мале матуранте како би се осмаци упознали са процедурама за полагање завршног испита.

Министар је додао да урађено доста и у процесу дигитализације, да је остварена сарадња са Факултетом организационих наука.

Он је навео да ће ове године у Србији бити осам скенинг центара, те да ће се на тај начин убрзати процес прегледања тестова.

Тестови ће из Завода, пред малу матуру, у сардањи са Поштом Србије, бити дистрибуирани школским управама уз асистенцију полиције.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је да ђаци на пробном завршном испиту могу очекивати теже задатке него на самој малој матури и да је то била пракса и претходних година.

Он је навео да је добијањем још једне машине за штампу, целокупан систем израде и штампања тестова затворен, те да више неће бити проблема који су се дешавали у неколико наврата претходних година када су тестови штампани у екстерним штампаријама и доспели у јавност.

Новина ове године, како је рекао, је наставак дигитализације процеса прегледања тестова, те да ће се ове године радити на децентрализацији целог поступка.

„Цео поступак скенирања ће се децентрализовати и радиће се на осам локација у Србији. Већину задатака прегледаће машине, рачунари, а мањи део прегледачи. Тиме елиминишемо грешке, убрзавамо поступак“, рекао је Ранђеловић.

Он је навео да мале матуранте на завршном испиту у јуну очекује на тестовима већи број затворених питања – питања на која се заокружује одговор.

Календаром рада школа је предвиђено да ученици осмог разреда пробни завршни испит полажу 26. и 27. марта, а завршни испит 23, 24. и 25. јуна.

ТопПрес/ Извор: Танјуг