foto ilustracija profimedia alamyfoto ilustracija profimedia alamy

Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 13. и 14. априла, а основне школе ће 11. априла помоћу својих шифара и пин кодова моћи да приступе порталу Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и да преузму тестове, упутства и софтвер за обраду података.

Ђаци ће у петак 13. априла од 12 сати решавати пробни завршни испит из математике, а сутрадан преостала два теста – из српског, односно матерњег језика и комбиновани. Тестирање из српског траје од 9 до 11 сати, а после паузе од 30 минута почеће и решавање комбинованог теста.

Министарство просвете објавило је Правилник о упису ученика у средњу школу, са неколико новина. Највећа промена је у односу броја бодова за упис – успех из основне школе ностиће највише 60 поена, а завршни испит 40, док је претходне две године однос био 70:30.

Због те промене мења се и бодовање самог завршног испита, па ће тестови из матерњег језика и математике урађени без грешке ученику донети по 13 поена, а комбиновани 14. Другачији је и начин израчунавања броја поена по основу успеха из основне школе – сада се просек на крају шестог, седмог и осмог разреда, заокружен на две децимале, сабира и затим множи са четири.

ТопПрес/ Извор: Школски портал