Омикрон сој корона вируса јуче је стигао је у Србију. За уторак је заказана седница Кризног штаба. Инфектолог проф. др Дарко Ножић рекао је у „Уранку“ К1 телевизије да је омикрон у Србију вероватно стигао и много раније, али да је јуче званично регистрован.

„Према сазнањима из западних земаља, јер се они баве секвенционирањем вируса, омикрон сој се много лакше преноси од делте али даје много блажу клиничку слику. Ређе се губи чуло укуса и мириса и карактеристично је ноћно презнојавање. Ретко се хоспитализују оболели од омикрона, чак и они који се нису вакцинисали“, казао је професор Ножић.

Он је додао и да се чуди поновним затварањима на Запада. „Мислим да су те мере претеране, јер сада постоји велики степен имунитета. Омикрон је слабији, вирус је изгубио на снази.“

Професор Ножић у „Уранку“ је казао да морамо да се понашамо нормално.

Већ две године говоримо само о корони. Људи на славама причају о вакцинама и антителима. Више нема дилеме да је вакцина јасна заштита. Вакцинишите се, носите маску у затвореном, придржавајте се прописаних епидемиолошких мера. И то је све. Живите свој живот, поручио је др Ножић.

Он је истакао и да је корона потпуно потиснула грип.

„Када један вирус заузме ћелију он прави брану према другим вирусима, а корона је већ две године доминантна. Такоде, носимо и маске. Највероватнији сценарио је да ће пандемија стати на пролеће и да ће корона постати као грип. Једанпут годишње ћемо се против ње вакцинисати. Ја верујем у тај сценарио“, рекао је Ножич на К1. – „Ковид пропуснице су допринеле само томе да се повећа број вакцинисаних, првенствено међу младима, да не би радили тест како би могли у кафану.“ Познати инфектолог казао је и да није доказана вредност суплемената у борби против короне.

„Можда само донекле витамина Д. За највећи број људи суплементација има само плацебо ефекат, истакао је Ножић у „Уранку“.

ТопПрес/  Извор: Танјуг