Топола – Србија се већ месецима грчевито бори са опасним вирусом Ковид 19. Спас од ове болести многи виде у вакцини, међутим, део популације ипак негодује и сматра да вакцина није безбедна. После 30 година рада у Канади, један од најстаријих вирусолога у Србији, професор вирусологије и инфективних болести на Пољопривредном факултету у Новом Саду Драган Роган истиче значај вакцине и наглашава да је вирус велико зло.

„Радио сам у Канади као вирусолог  и могу слободно рећи да је вакцина спас. Перцепција за вакцину коју чујем негативну то је својствено особама које мало познају биологију и који су неповерљиви, вакцина не може бити регистрована уколико постоји минимум сумње да ће имати нежељене ефекте. Вакцина је већ у САД  добила дозволу и почеће се производити и вероватно до априла, вакцинацијом ће се постићи имунитет тзв. стада, што значи да смо од маја сви безбедни. Вакцине које се тренутно региструју су направљене посебном технологијом и високо су успешне. Званично 70 посто је успех током прве вакцинације а успех током друге око 90 одсто“, каже за ТопПрес, професор вирусологије и инфективних болести Драган Роган.

Он истиче да је за сам ток лечења веома битно да се одмах укључе антибиотици, јер сваки вирус па и Ковид 19 изазива озбиљне последице у организму.

„Уколико неко дође у контакт са вирусом врло брзо се треба јавити лекару и почети одмах са антибиотицима, јер је вирус велико зло које изазива стравичне промене у плућима, убија ћелије, тако да антибиотике укључити што пре и то вас не може нико убедити да треба другачије. Када посматрате запалење плућа, генерално то је прогресивно обољење. Вероватно постоје особе које имају рецепторе да се вирус врло лако веже и врло лако пенетрира, такве особе су склоније обољевању. Постоје људи код којих и на осталим органима и ткивима постоје рецептори за које се вирус може везати, самим тим изазива јако драстична обољења“, тврди професор Роган.

Како каже, зависно од имунолошког одговора вируса потребна је једна или две вакцинације.

ТопПрес