Топола – Институт за територијални економски развој (ИнТЕР) је данас у сали Визиторског центра организововао радионицу  у оквиру пројекта ”Унапређење дијалога између организација цивилног друштва и јавних власти код пројеката јавно-приватног партнерства на локалном нивоу”.

На овом догађају су  представљени прелиминарни налази мониторинг извештаја о степену укључености организација цивилног друштва у процес планирања и доношења одлука у пројектима јавно-приватног партнерства на локалном нивоу.

Фото: ТопПрес

„Пројекат је финансиран од стране Београдске основне школе, спроводи се у три општине, Топола, Бечеј и Пландиште. Пројекат обухвата тему јавно – приватног партнерства, приметили смо да има мало дијалога између организација цивилног друштва и власти у овој области, па смо кроз овај пројекат покушали то да то решимо, да едукујемо организације. Општина Топола је једна од водећих општина која има те мање пројекте“, изјавила је за ТопПрес Весела Влашковић, испред Института за територијални економски развој.

Весела Влашковић, фото: ТопПрес

Пројектна менаџерка Марија Миленковић изнела је учесницима идеју и циљеве пројекта а сама радионица је окупила представнике организација цивилног друштва из општине Топола, медије, представнике локалне самоуправа и друге заинтересоване стране.

Општина Топола иза себе има неколико пројеката јавно – приватног партнерства и план је да их у годинама које долазе буде још и више.

Фото: ТопПрес

„Топола осим дотација које даје удружењима из разних области, прошле године је ушла у пројекат РИЛОТ 2  који финасира UNDP и тиче се удружења. Општина Топола ће због тога расписати јавне позиве где ће већа средства издвајати за удружења која ће имати могућност да развију стручан потенцијал а и да лиценцирају поједине услуге. Држава препознаје удружења као значајан развојни потенцијал и има доста јавних позива за удружења па је с тога битно да учествују и да се то препозна“, рекао је Милан Вукићевић, испред канцеларије за локални економски развој у Тополи.

Милан Вукићевић, фото: ТопПрес

Низ пројеката који су до сада реализовани на овакав и сличан начин позитивно су прихваћени од стране грађана а локална самоуправа је препознала њихов значај. Због тога ће се у наредном периоду више радити на повезивању и заједничком деловању.

Фото: ТопПрес

„Општина Топола има неколико пројеката приватно-јавног партнерства у њима до сада партнери нису били организације цивилног друштва што ће  се променити у будућности, до сада смо уговоре закључивали по спроведеним поступцима јавних набавки са цивилним удружењима и то углавном за услуге социјалне заштите, имамо искуство а у наредном периоду ће се повезивати и у приватно-јавним партнерствима“, казала је  Мирјана Ћирић в.д. директора Туристичке организације „Опленац“.

Фото: ТопПрес

Циљ пројекта и јесте  да допринесе демократском развоју кроз унапређење јавних политика и дијалога у области Јавно-приватног партнерства у Србији, као и већем укључивању организација цивилног друштва  у процес планирања и доношења одлука код пројеката Јавно приватног партнерства на локалном нивоу.

Иначе, од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра у Србији.

Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије.

Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес