Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Просечан Србин не поједе теглицу меда годишње

25

Чачак – Потрошња меда у Србији је мала и износи 670 грама по становнику годишње, иако је наша земља велики произвођач ове посластице. Европски просек је већи за 220 грама, а највећи потошачи на Старом континенту јесу житељи Хрватске (2,5 килограма), Грчке (2,4) и Румуније (1,3).

Ови подаци наводе се у раду под називом „Ставови потрошача у потрошњи меда”, недавно представљеном на Агрономском факултет у Чачку. Аутори су професор др Бранислав Влаховић и Кристина Кукољ са Пољопривредног факултета у Новом Саду, који су истраживање спровели у разговору са 315 испитаника на подручју Војводине.

Оцењујући бројчано од 1 до 5, испитаници су највећу просечну оцену (4,67) дали квалитету меда који је код наших потрошача пресудан чинилац за куповину и употребу. Произвођачи морају да испуне одређене стандарде који важе у нашој земљи, по Правилнику о квалитету меда и других производа пчела (најмање 65 одсто редукујућих шећера, да нема више од 5% сахарозе и више од 21% воде, док су највише дозвољене количине минералних материја од 0,5 до 1%) Међутим, наводе аутори рада, упркос јасно постављеним прописима, на наше тржиште и даље доспева мед лошег квалитета или фалсификат.

Други чинилац за куповину и потрошњу је укус меда (оцена 4,49), садржај шећера оцењен је са 3,82, врста меда је добила оцену 3,80, изглед 3,71 а боја 3,50. Нашим потрошачима је важан чинилац и земља порекла меда (оцена 3,61), што значи да радије узимају домаћи мед него увозни.

У Румунији, рецимо, 83 одсто испитаника купује искључиво домаћи мед као и 72,5 процента Италијана, док се у Чешкој потрошачи деле на две групе: првој су важни порекло, цена и кристализација меда, другој земља произвођача, органска производња и квалитет.

У закључку рада истиче се:

„Савремени потрошачи имају све веће захтеве који се односе на безбедност и квалитет меда. Циљ произвођача јесте да одговори на  жеље и очекивања потрошача и обезбеди мед који је здравствено беспрекоран, природан и произведен тако да задовољава све еколошке захтеве, има леп укус и разуман однос квалитета и цене.

 

ТопПрес/ ГЗС, Г. Оташевић

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup