Прославе на дистанци: На свадбама без грљења и љубљења

Прославе на дистанци: На свадбама без грљења и љубљења

Број вакцинисаних грађана, као и епидемиолошке мере допринели су коначном смањењу броја заражених корона вирусом, што указује да би организација свадби и прослава могле ускоро да почну.

Иако је Србија још увек под „ковид“ мерама, услови који су предходно постављени за организовање славља скоро да су испуњени, а то је недавно потврдио и сам председник Вучић, рекавши да се нада да ће већ од јуна месеца моћи да се праве славља.

Како ће изгледати свадбено славље за вакцинисане званице Чланови медицинског дела Кризног штаба недавно су истакли, свадба уз све српске обичаје биће могућа само за вакцинисане госте или оне који донесу негативан тест.

На питање како ће изгледати свадбе др Предраг Кон је рекао да ни сам не воли то што говори и да ће свадбе морати да буду или под маскама, или ће гости морати да буду вакцинисани или негативни на вирус или их неће бити.

„Зависи од младенаца и организатора да ли ће тражити вакцину или тест, то је један део приче. Ако су сви такви онда ове даље мере нису неопходне. Ако не, онда мора да се носе маске и нема грљења”, рекао је Кон.

Др Кон је рекао и да је Србија на правом путу и да без дилеме полако излази из ове ситуације и додао да наша земља тренутно добро стоји због имунизације.

„Понашање људи и ношење маски је нешто што се дуготрајно учи. Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите, рекао је Кон, гостујући у Београдској хроници. Вакцинација је апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток епидемије”, рекао је Кон.

Иако још увек није званично потврђено, према неким тврдњама постоји опција да се славље одобри под ведрим небом, односно на отвореном простору. Како нам из хотела за организацију прослава кажу ово још није потврђено али они ипак тренутно раде на испуњењу овог услова уколико га надлежне службе усвоје.

За сада није познато да ли би званице и овом приликом биле принуђене да носе маску, и колики размак би се овом приликом захтевао, али кажу да би сигурно хотел или ресторан морао да има башту и да ће бити одређено од колико квадратних метара.

Од обавезе ношења маски могу бити изузети само поједини музички извођачи и то само у тренутку извођења, али тада се препоручује постављање физичке баријере између њих и остатка групе. Маска за лице мора добро да пријања на нос и уста.

Сваки други начин коришћења заштитне маске се сматра неправилним и неприхватљивим и овлашћено особље има обавезу да особу опомене, а по потреби, и удаљи, уколико се не одазове опомени – стоји у препоруци Градског завода за јавно здравље.

Опција која остаје за славље под мерама према речима наших стручњака, неопходна је да би се спречило ширење вируса, а ево како би изгледао протокол на овој забави.

– На самом уласку у салу за прославу мериће се температура свим гостима. Размак између столова за којим иначе може седети само пет особа, мора бити најмање два метра.

– Дистанца је предвиђена и приликом уласка у салу за прославу , која ће морати бити најмање два метра.

– Оваквим мерама подијум за игру отишао би у заборав, јер свадбено ђускање као и честитање младенцима уз пољупце и загрљај на склопљеном браку неће бити дозвољено.

– Овом приликом неће бити шведког стола, већ ће се послужење обезбедити за столом.

– По старом добром обичају да свадба траје до раних јутарњих часова више неће бити могућа, јер ће овај вид прославе бити временски ограничен.

– Спискови са именима званица морају се чувати најамње 30 дана од дана догађаја.

– Током славља биће ангажовано особље које ће спроводити учеснике догађаја до столова или места у конгресној сали како би се смањиле гужве и непотребно кретање учесника по целом простору.

До сада је позив на свадбу од младенаца пристизао уз лепу честитку и обавештење где ће се славље одржати у које време, међутим овога пута пре овог традиционалног геста уследиће један, мало непријатан, али на жалост обавезан.

Како је др Кон навео младенци ће сами одлучити да ли желе да гости покажу потврду о вакцини или негативан тест, или да носе маске.

У позиву за догађај, организатор треба да обавести учеснике да истом не присуствују, уколико испоље клиничку слику или сумњу на заразну болести ковид код себе, чланова своје породице или других особа са којима су били у контакту или уколико располажу доказом о позитивности на присуство корона вируса, као и чланови породице и блиски контакти;

Такође, гости на догађају су у обавези да поштују све превентивне хигијенско-епидемиолошке мере дефинсане у препоруци, а о којима ће их обавестити младенци.

 

ТопПрес/ Извор: Блиц

KOMENTARI