foto ilustracija thinkstockfoto ilustracija thinkstock

Запослени у просвети затражили су данас да буду сврстани у девети платни разред, заједно са лекарима, а не у осми, како предвиђа радна верзија уредбе, којом ће послови у јавној управи бити разврстани по платним разредима.

Тај захтев данас су изнели представници четири репрезентативна синдиката запослених у просвети на састанку са ресорним министром Младеном Шарчевићем и надлежнима из Министарства државне управе и локалне самоуправе, који раде на уредби о платним разредима у јавном сектору.

„Ово је први пут да разговарамо о платним разредима. Настављамо следеће недеље. Речено нам је да уредба мора бити завршена до краја септембра“, каже председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић за Тањуг.

Радна верзија уредбе, како је рекла, предвиђа да већина просветних радника, њих 98 одсто, буде у осмом платном разреду, док би само они који имају педагошка звања и раде у отежаним условима били у деветој платној групи, а то је око 1.000 наставника.

„Говоримо о платној групи у којој су лекари опште праксе. Њихов коефицијент је одмах 9,3, док би просветни радници кренули од 9,1“, појаснила је Јанковић.

На састанку у Министарству просвете осим УСПРС били су и представници Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдикат радника у просвети Србије.

Представници та четири синдиката не одустају од протеста који су заказали за 31. август у 12 сати када ће организовати протестну шетњу од Министарства просвете до Владе Србије, а затим до Министарства државне управе и локалне самоуправе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг