ilustracija foto edukacija ilustracija foto edukacija

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је протест испред Владе Србије у среду, 25. априла, у 12 сати. „Устали смо да одбранимо три кључне вредности за које се Унија синдиката просветних радника Србије залаже: свој веома угрожен материјални и социјални положај, достојанство професије и да заштитимо образовање од даљег посрнућа“, рекла је на конференцији за новинаре у Новом Саду, председница УСПРС Јасна Јанковић.

Пре детаљног образлагања захтева просветних радника чланова тог удружења, његово руководство је напоменуло да о укупном положају образовања у Србији можда најбоље говори чињеница да је, иако делатност с изузетно високом образовном структуром запослених, по висини плата тек на 48. од 85 места.

Своје незадовољство просветари су преточили у захтеве које ће на протесту упутити Влади Србије. Они од Владе траже потписивање проткола о повећању зарада у образовању за ову годину за 20 посто и предлажу да то буде 10 одсто овог месеца, а 10 у октобру. Тиме би, кажу, испунили тек свој план за 2016. годину, али никако и циљ да професор почетник у школи има 30 посто већу плату од републичког просека, што би данас било 70.000 динара.

Други захтев је бонус, већ исплаћен неким буџетским корисницима, који просветари траже до краја овог месеца. Траже и исплату четири, у својевремено с Владом потписаном Споразуму, предвиђене, а неисплаћене, Светосавске награде, што је укупно 20.000 динара. Исту своту овај синдикат тражи и за сваког запосленог у просвети и по основу уштеда у систему, што је такође предвиђено поменутим споразумом с Владом. На тај споразум Унија СПРС позива се и када тражи да се из платних разреда нико од корисника буyета не изузима, то јест да се примењују на све. Међу захтевима је и исти коефицијент за исту стручну спрему, што сада није случај, него просветни радници имају веће коефицијенте од административног или помоћног особља с истом школском спремом. На део овог, ненаставног особља, односи се и следећи захтев. Наиме, запосленима у просвети с најнижим платама, због тих ниских плата, примања нису умањена својевремено када су умањивана свим корисницима буyета, па због тога нису добили ни последње повећање (претпостављају да је то уствари било враћање својевремено одузетог), мада су некима плате испод минималца.

Траже и исплату четири Светосавске награде, предвиђену својевремено у с Владом потписаном споразуму, што је укупно 20.000 динара.

Уз овакве захтеве, с којима ће изаћи 25. априла пред зграду Владе Србије, Унија СПРС очекује да им се придруже и остали синдикати, не само запослених у образовним институцијама, него и запослених у осталим јавним службама.

ТопПрес/ Извор: Дневник