Танјуг

Чланови синдиката „Застава оружје“ протестовали су испред Народне скупштине због усвајања Закона о производњи и промету наоружања и војне опреме тражећи да се фабрика „Застава оружје“ у Крагујевцу изузме из приватизације која је предвиђена новим законом.

Председник Синдикалне организације „Застава оружје“ Драган Илић рекао је да су радници протестом испред Народне скупштине изразили незадовољство наводећи да су се „месецима противили Нацрту закона и његовим одредбама“, истиче Илић.

“Сведоци смо да је држава остала без хиљаду предузећа и радних места због приватизације, а то неће заобићи ни фабрику ‘Застава оружје’. Јесте да се у нашем случају планира докапитализација, али сумњамо да ће продаја дела капитала донети добро фабрици и радницима који не желе да буду транзициони губитници“, нагласио је Илић.

Навео је да су радници недавно предали Народној скупштини петицију са 2.000 потписа радника захтевајући да се предузеће “Застава оружје“ изузме из новог закона.

Илић је додао да радници “Застава оружја“ траже и да им се зараде не умањују за 10 одсто и да сматрају да одлука Владе Србије не треба да се односи на запослене у тој фабрици који, каже, нису буџетски корисници.

На крају двочасовног протеста, представници синдиката предали су писмо упућено председници Народне скупштине Маји Гојковић у којем су изразили неслагање са усвојеним Законом и упутили захтев да се фабрика изузме из приватизације.

Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о производњи и промету наоружања и војне опреме којим је омогућено страно улагање у одбрамбену индустрију до 49 одсто, односно докапитализација.

Страно улагање, према новом закону, мора бити усклађено са одбрамбеним, безбедносним и спољнополитичким интересима Републике Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг