Фото: Ветерани КУД "Опленац"Фото: Ветерани КУД "Опленац"

Топола – Под слоганом „Са Опленца коло се вије, играју га ветерани у срцу Шумадије“  протеклог викенда успешно је реализован први фестивал фолкора ветерана Културно уметничког друштва „Опленац“ из Тополе. Фестивал је одржан   на отвореној бини испред Средње школе „Краљ Петар I“ а  љубитељима фолклора представило се преко 500 учесника ветеранских ансамабала из целе  Србије. Учешће на овој манифестацији  је узело 32 ансамбла ветерана, они су представили своје градове и традицију места из кога долазе.

На први фестивал фолклора ветерана одазвала су се културно уметничка друштва која су већ до сада угостила чланове ансамбла ветерана из Тополе. Међу њима су КУД „Ризница“ Краљево, Етно удружење „Завичај“ Злакуса, КУД „Нера“ Нови Сад, КУД „Абрашевић“ Смедеревска Паланка, КУД „Абрашевић“ Краљево.

КУД „Ратко Павловић Ћићко“ Ратково, фото: Ветерани КУД "Опленац"
КУД „Ратко Павловић Ћићко“ Ратково, фото: Ветерани КУД „Опленац“

Фестивал су посетили и друштва ветерана КУД „Ратко Павловић Ћићко“ Ратково, ФА „Лаза Косић“ Ковиљ, КУД „ Диша Ђурђевић“ Вреоци, КУД „Војвода Степа“ Београд, КУД „Сремац Сремска“ Каменица, КУД „Електропорцелан“ Аранђеловац, КУД „Моравац ветерани“ Ћићевац, Ветерани града Чачка, Друштво „Искон“ ветерани из Шимановаца, КУД „Острово“ Острово, КУД „Опанак“ Нови Београд, ДОНКТ „Прело“ Чуруг, КУД „Рудар“ Рудовци, ГКУД Смедерево, Удружење за културу Врњачки вез Врњачка Бања, КУД „Абрашевић“ Шабац, КУД „Слобода“ Руменка, ЦТКУ „Коста Абрашевић“ Бачка Паланка , КУД „Спасовдански вез“ Дреновац, КУД „Корени“ Бачка Паланка, КУД „Димитрије Котуровић“ Београд, КУД „Моравица“ Ивањица, КУД „Аманет“ Костолац, КУД „Младост Авала“ Ресник, КУД „Абрашевић“ Аранђеловац, КУД „Фрула“ Београд, Ветерани Златибора, КУД „Новоселац“ Ново Село.

Етно удружење „Завичај“ Злакуса, Фото: Ветерани КУД "Опленац"
Етно удружење „Завичај“ Злакуса, Фото: Ветерани КУД „Опленац“

„Добром организацијом и упорношћу чланови ветеранског ансамбла са члановима  Културно уметничког друштва „Опленац“ показали су да су добри домаћини и друштво вредно пажње и поштовања. У организацији фестивала учествовало је око 50 чланова друштва. Вишемесечна припрема првог фестивала фолклора ветерана осмишљена је тако да сва гостујућа друштва доласком у Тополу обиђу Опленац, културне и туристичке знаменитости Тополе у пратњи водича које је друштво задужило. На тај начин сваки гост је имао потпуну информацију о трајању фестивала и даљим током организације. О томе суде само речи хвале и позитивни коментари које чланови добијају након реализованог фестивала“, рекао је Ђорђе Спасић уметнички руководилац школа фолколора и групе ветерана.

Квалитетан наступ и лепе кореографије су додатно улепшале и прелепе ношње. Србија се тога дана преселила у Тополу. Од Војводине па све до југа на позорници су се смењивали обичаји, музика, песма и игра.

„После наступа је уследило и дружење у ресторану „Језеро“ које је трајало до раних јутарњих часова. Надамо се да ће се сам фестивал, а и наше учешће на њему наставити и наредних година које је већ предвиђено за 18. мај 2019. године“, истиче Спасић.

ТопПрес