Крагујевац – Представници радника крагујевачког Фијата рекли су данас после састанка са ресорном министарком Даријом Кисић да је договорено да нико неће добити отказ нити треба да потписује било шта до социјалног програма, који ће, према њиховим речима, највероватније бити наредне седмице, као и да ће прекинути окупљања.

На питање шта тај социјални програм подразумева, радник Фијата Ђорђе Милојевић рекао је да се ради о плану за реконструкцију фабрике и новчаним накнадама.

Разговор с министарком је оценио позитивним и истакао да су добили уверавање од државе да ће учинити све да помогну радницима.

„Договорили смо се да до социјалног програма прекидамо окупљања, ако не будемо програмом задовољни, тражићемо да се то промени и бићемо на улицама на блокадама“, рекао је Милојевић новинарима.

Председник штрајкачког одбора и заменик председника синдиката у Фијат пластик Зоран Миљковић поновио је да се неће дозволити да радници добију отказе.

„Ово је све покушао менаџмент Фијата, који четири године наноси штету Фијату“, додао је Миљковић.

Радници Фијата су поручили да је најбитније што су са министарком привреде и министарком за рад договорили да неће бити насилних отказа.

„Ако нам не обезбеде посао, онда на минималцу до 2024., па онда креће електрични модел и крећемо да радимо у пуном капацитету… То су наши захтеви и они морају бити испуњени или ћемо сами да се изборимо за то“, рекли су представници Фијата и додали да је атмосфера на састанку са министарком Кисић била „изузетно коректна“.

Радници Фијата су у петак протестовали у Крагујевцу са захтевом да менаџмент компаније изађе пред запослене са конкретним информацијама о програмима за одлазак из фирме или рад у иностранству.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће држава помоћи радницима Фијата, а гостујући на ТВ Прва Вучић је на питање шта ће се дешавати са радницима Фијата који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранство, рекао да је Стелантис приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг