foto pixabay.comfoto pixabay.com

На крају прошле године укупна индустријска производња у Србији забележила је рекордан раст у последњих четврт века. Тај тренд је настављен и у овој години. Према подацима Републичког завода за статистику и макроекономским анализама индустријска производња у јануару и фебруару већа је за 6,9 одсто него у истом периоду лане.

Прерађивачка индустрија, која у укупној идустријској производњи учествује са 75,7 одсто, у прва два месеца ове године бележи раст од осам одсто. И енергетски сектор – производња струје, гаса, паре и климатизација већа је за 6,2 одсто него у јануару и фебруару прошле године.

„Дошло је заправо до опоравка у потпуности енергетике у односу на прошлу годину. Укупна индустрија има тренд раста, такође и њена најважнија копонента, прерађивачка индустрија има тренд раста и тај интезиван раст траје још од 2014. То је један циклус раста и укупне економије“, каже Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Највећем порасту индустријске производње допринела је прерађивачка индустрија, где је од 24 области у 21-ој заблежен раст. Анализе показују да је захваљујући железари „Хестил“ у Смедереву и производња основних метала у сталном порасту.

Последице прошлогодишњег лошег времена осим на аграр, одразиле су се и на прехрамбену производњу.

„Важна област у којој имамо стагнацију и известан пад у прва два месеца прошле године је прехрамбена индустрија. Ту је значајн ефекат слабе пољопривреде прошле године. То се види код грана како што су производња масти, уља“, каже Ковачевић.

Потенцијал Прехрамбене индустрија је неискоришћен па у Привредној комори траже могућности како би посебно мали и средњи произвођачи хране подигли производње.

„Да се бавимо озбиљнијим улагањима у подизању прехрамбене идустрије и пласирањем нових производа који би задовољили најзахтевнија тржишта. Тако и онога што свакако иде уз прехрамбену идустрију и сваку прерађивачку индустрију а то је озбиљна промоција“, каже Вељко Јовановић из Удружење за прехрамбену индустрију ПКС-a.

Светска идустрија хране и пића је у константном порасту па стрчњаци оцењу да је нашој Прехрамбеној индустрији неопходно системско планирање како би пратила глобане захтеве тржишта

ТопПрес/ Извор: РТС