Индустријска производња у Србији порасла је од јануара до ктаја септембра ове године за 7,3 одсто у односу на исти период 2020, објавио је данас Републички завод за статистику.

У односу на просек 2020. године, индустријска производња је у посматраном периоду повећана за 8,9 одсто међугодишње.

Само у септембру, домаћа индустрија је забележила раст од 1,4 одсто на годишњем нивоу, док је у односу на август, према десезонираним подацима, опала за 1,2 одсто, при чему је пад у прерађивачкој индустрији износио 3,3 одсто.

Посматрано по секторима, у септембру је на годишњем нивоу регистрован раст у рудаству од 51,8 одсто, док је пад остварен у прерађивачкој индустрији од 1,5 одсто и снабдевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији од 7,1 одсто.

Према статистичким подацима, прошлог месеца производња интермедијарних производа, осим енергије, порасла за 11,8 одсто, а капиталних производа, за 0,2 процента у односу на септембар прошле године, док је пад забележен у производњи нетрајних производа за широку потрошњу за 1,4 одсто, производњи енергије за 3,9 и производњи трајних производа за широку потрошњу за 22,1 проценат.

Индустријска производња у септембру је у односу на просек 2020. године, била за 50 одсто већа, према десезонираним показатељима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг