Горњи Милановац – Снимање једне клапе дугонајављиваног филма „Хероји Халијарда”, о операцији спасавања савезничких пилота 1944, са импровизованог аеродрома у Прањанима, наставља се у Такову, крај цркве брвнаре у том малом месту милановачког краја.

Филм је дело прослављеног редитеља Радоша Бајића, а доноси причу о једној од најславнијих и највећих акција спасавања авијатичара унутар тзв. непријатељске територије у историји човечанства, коју су извели припадници Југословенске војске у отаџбини (ЈВуО), на челу са Драгољубом Дражом Михаиловићем, уз помоћ мештана равногорског и прањанског краја.

Авиони надлећу Прањане, Фото: ГЗС

Сценографија потребна за снимање нових кадрова филма доспела је на опредељена места, док је, такође, редакција Гласа западне Србије приметила како авиони надлећу Прањане, увежбавајући слетања на прањански аеродром, на Галовића пољу.

Ексклузивно за Глас западне Србије редитељ Бајић је казао:

„После 50 дана снимања које смо завршили прошле године на локацијама широм Србије, екипа ’Contrast studios’, која снима играни филм ’Хероји Халијарда’ и ТВ серију ’Ваздушни мост’, ових дана се сели на обронке Сувобора, на места где се пре 78 година и одвила операција ’Халијард’, највећа акција спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства!“

Сценографија за филм, Фото: ГЗС

Бајић је додао да ће до краја јула бити обављена снимања у Прањанима, Такову, Леушићима, Дружетићима, Брајићима итд.

Према његовим речима, пројекат „Халијард” највећи је филмски пројекат који се последњих година реализује у српској кинематографији!

„Рекао бих да смо на најбољем путу да створимо узбудљиво филмско дело у чијем средишту ће бити доброчинство, хуманост, херојство и велика жртва српског народа”, закључио је Радош Бајић.

Домаћин пројекта је општина Горњи Милановац, а њој је, у име екипе филма и продукције, Бајић посебно захвалио на гостопримству и помоћи у реализацији.

 

ТопПрес/ ГЗС

Црква брвнара у Такову; Фото: ГЗС