Рециклери пред затварањем

Рециклери пред затварањем

Уколико  не добијемо новац за прерађени опасни отпад у 2018. години бићемо принуђени да затворимо своја постројења и отпустимо више хиљада људи – каже се у саопштењу Удружења рециклера Србије достављеног „Новостима“.

Разлог је тај, кажу у Удружењу, што Министарство заштите животне средине већ три године у Зелени фонд издваја мање новца за третман опасног отпада него што се у току године преради.

Уколико Влада РС ни у 2019. години не обезбеди средства за плаћање прерађеног отпада из 2018. године, оператери ће бити принуђени да ставе катанац, а у Србији ће се таложити 70.000 тона отпада који неће имати ко да сакупља и третира на законом прописан начин.

Рециклери су од почетка 2018. године до данас прерадили више од 68.000 тона опасног отпада. Уколико Министарство заштите животне средине одлучи да плати само 70 одсто прерађених количина, односно буџет намењен отпаду остане 2,2 милијарде динаре, више од 20 милиона килограма прерађеног отпада неће бити плаћено. То је трећа година заредом, па је на хитно заказаној седници, јуче, Удружење рециклера Србије донело одлуку да од јануара 2019. године заустави погоне и престане да прерађује отпад.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости