Иако је још 2010. године Министарство пољопривреде донело Правилник о условима и начину гајења пчела који регулише и удаљеност пчелињака од путева и објеката, поједине општине у Србији су и даље задржале и примењивале своје интерне, раније донете правилнике, саопштио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС).

Наиме, доношењем националног правилника, општине су своје правилнике требало да ставе ван снаге, јер је и правно и на сваки други начин логично да је национални пропис старији од општинског, међутим, поједине општине су биле јако тврде у свом ставу, па је СПОС морао да интервенише, и да замоли пољопривредну инспекцију да реагује, наводи СПОС.

Како је наведено, највећи проблем настаје у оним општинама које желе да примењују своје прописе а не национални Правилник по питању утврђивања удаљености пчелињака од путева и објеката.

Пољопривредна инспекција је посетила општину Беочин (мада има и других општина са истим таквим ставом), и утврдила да општина нема право регулисања прописа из ове области.

– Желимо да похвалимо инспекцију на изузетно квалитетно обављеном послу, у шта ћете се и сами уверити читањем Обавештења које је СПОС-у послала пољопривредној инспекцији, након инспекцијске контроле начињене по захтеву СПОС-а. Захваљујемо се на овој реакцији, а све пчеларе у свим општинама Србије, у којима имају сличне проблеме, позивамо да ово обавештење покажу надлежнима – поручују из СПОС-а.

СПОС се захвалио министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, шефу Сектора пољопривредне инспекције и в.д. помоћнику министра Ненаду Вујовићу, као и начелнику за сточарство Небојши Арсићу, на константној подршци пчеларству.

ТопПрес/ Извор: еКапија