Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да ће као и до сада само изабрани лекари моћи да прописују лекове о трошку државе, а не приватници, и додала да ће права које ће поједини пацијенти добити на основу новог Правилника о медицинско техничким помагалима учинити Србију лидером у Европи.

У интевјуу за данашњу Политику, она је рекла да се електронски рецепти које буду издавали приватници не односе на лекове који се прописују и издају на терет РФЗО и подсећа да је РФЗО усвојио нови Правилник о медицинско техничким помагалима који ће људима знатно олакшати добијање различитих врста протеза а који је достављен Министарству здравља на даље поступање.

Каже да је то највећа измена у последњих десет и више година.

Према њеним речима, на основу тог Правилника људи којима су ампутирани екстремитети добиће право на најсавременије протезе, чије ће делове лекар бирати према индивидуалним потребама човека.

„Србија је по томе лидер у Европи“, рекла је она и нагласила да у другим земљама струци није дата могућност за избор делова протезе.

Сада ће ти људи, ако им ниједна протеза не одговара, моћи да добију и инвалидска колица, рекла је директорка фонда и додала да ће право на ортозе имати и особе са церебралном парализом, док ће деца добијати стајалицу.

За људе који имају проблем са кичмом, како каже, предвиђени су мидери од најсавременијих материјала.

Деца која се роде са деформитетом стопала добијаће бесплатно ортопедске ципеле, ако постоји потреба, рекла је Шкодрић и нагласила да је правилник водио рачуна и о ретким болестима, као и о деци лептирима.

Каже да се о трошку РФЗО спроводи и обавезни неонатални скрининг новорођенчади за фенилкетонурију, хипотироидизам, …. и да ће од наредне године и спинална мишића атрофија бити део обавезног скининга свих беба.

Додаје и да се јавља и потреба за проширење неонаталног скинига.

РФЗО ће проширити број болести за дијагностику, јер ће бити потребно издвајање мање средстава него приликом слања у иностранство.

Нагласила је и да Србија има све кључне лекове у борби против корона вируса, да надлежни прате ситуацију на тржишту нових лекова који ће се појавити, а што се очекује на основу бројних студија које испитују потенцијалне лекове.

ТопПрес/ Извор: Танјуг