Кнић – Једно од најпосећенијих излетишта у самом срцу Србије смештено је на само двадесетак километара од центра Крагујевца. Гружанско језеро прави је рај за све љубитеље риболова јер је вода изузетно богата бројним примерцима, па чак и оним капиталним. До сада се више пута дешавало да страствени риболовци управо на његове обале извуку и то једва невероватно крупне сомове, тешке од 80 па све до чак 100 килограма, а дугачке преко два метра.

„Рибљи фонд који се овде може уочити је изузетно занимљив. Планским порибљавањем у води се сада налазе скоро све врсте. Смуђ, крупни примерци сома, штука, бандар, шаран, укљева, деверика и сребрени караш. Гружанско језеро идеално је место за рекреативне риболовце“, рекао је за РИНУ, Владица Симић, професор на Природно математичком факултету у Краугејвцу.

Гружанско језеро има обим од 42 километра, широко је између 300 и 2.800 метара, а дубоко 35 метара, па се са правом назива и Шумадијско море. Једно је од највећих акумулационих језера у региону, настало изградњом бране на реци Гружи, водом снабдева око 300 хиљада људи који живе у његовој близини. Уз његову обалу могу се видети бројне викендице, па ово мало место од петка до недеље постаје бројније за неколико стотина људи који овде уживају у природним лепотама.

Дужину и ширину овог нетакнутог шумадијског бисера већ неколико година користе и веслачи, из Србије, али и из далеке Кине, чија репрезентација је овде била на припремама.

„Гружанско језеро има велики туристички капацитет. Већ постоји неколико инвеститора који су заинтересовани за куповину земљишта и изградњу смештајних капацитета. Управо овде се одржавају битна спортска такмичња на води. Поред овог изузетног потенцијала који доводи бројне туристе и рекреативце у нашу општину и ловни туризам има предиспозицију да се развија у добром правцу. Природа на нашој територији није штедала своје богатство“, изјавио је председник општине Кнић, Срећко Илић.

На овом живописном језеру своје уточиште проналазе и бројне ретке птице. Пошто се налази на моравско-вардарском миграторном путу, шумадијско море има и веома важну улогу током сеобе птица, али је и зимвалиште за неке врсте патака и гусака. Било је предлога део језера према уливу Борачке реке и реке Груже буде проглашен за заштићено подручје.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА