Епидемиолошке мере које су се спроводиле у претходном периоду, попут онлајн наставе, дале су резултат и довеле до још смањења броја заражених у образовном систему, изјавио је данас министар просвете Бранко Ружић.

„Што се тиче ученика тај број је заиста миноран, а што се тиче запослених, он је долазио до 2,5 процента, било да је реч о предшколским установама, основним и средњим школама“, поручио је Ружић након састанка са министарком просвете и културе Републике Српске Наталијом Тривић.

Ружић каже да је онлајн настава за ученике од 5. до 8. разреда основне школе и за средњошколце спречила окупљање и заражавање ученика и запослених, те истакао да је та мера дала резултат.

Наводи и да је око 48.000 радника у просветном систему вакцинисано против корона вируса, што је, каже, 30 одсто од укупног броја.

„То је добар показатељ“, рекао је Ружић и истакао да нема мањка кадра, те да у свих 1.700 основних и средњих школа не постоји ниједан сигнал прекида васпитно-образовног рада, нити ће, каже, до тога доћи.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас након седнице Кризног штаба да школе од 19. априла могу да почну да функционишу по ранијем систему, под условом да број новозаражених настави да пада.

Ружић је иначе данас разговарао са колегиницом из Републике Српске о групи предмета од националног интереса, а то су српски језик, историја и географија, који би требало да имају исте садржаје у обе земље.

Циљ је да, како је поручено, ученици на прави начин спознају историју и традицију нашег народа.

„Желимо да ови уџбеници буду на располагању читавој нашој дијаспори, у школама где наши учитељи, наставници држе наставу на српском језику“, поручио је Ружић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг