Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да ће се настава у школама одвијати редовно или на даљину у зависности од процене епидемиолошке ситуације, и то на недељном нивоу за основце, а дан за даном за ученике средњих школа.

Гостујући на ТВ Прва, Ружић је поновио да ће у наредној школској години примењивати тзв. „модел семафора“, и објаснио на примеру два дечака.

„Ако се Филип зарази, ђаци ће носити маске у одељењу. Ако се Филип и Бранко заразе, биће организована онлајн настава у трајању од 10 дана“, објаснио је Ружић.

Како је објаснио, процена епидемолошке ситуације за основце ће се вршити недељно, од уторка до петка, а у средњим школама сваког дана, а школе ће добити информацију како се мења модел наставе.

Министар је објаснио да родитељи не могу да траже да им дете похађа онлајн наставу, али је додао да, уколико је дете у већем ризику, родитељи могу да траже то уз потврду медицинске струке.

Говорећи о правилама понашања на часу, Ружић је рекао да су на препорука струке.

„Наставник је у обавези је да стави маску, када приђе ученику, јер це му се обратити, као и ученик који треба да одговара“, објаснио је Ружић.

По питању најаве протеста синдиката просветара, Ружић је рекао да су они били позвани да присуствују седници Кризног штаба.

„Наишли смо на високи степен неразумевања у односу на модел који смо предложили“, рекао је Ружић, додајући да је легитимно да ли желе да штрајкују тражећи веће плате.

„Очекујемо да се ти разговори наставе. Видећемо како ће то ићи“, додао је Ружић.

На питање да ли је вакцинација разлог неизвесних ситуација, као у Тутину, министар је рекао да је управо то случај.

Додао је и да се 52 одсто наставника вакцинисало против корона вируса, истичући да је вакцинација једини начин на који се могу спречити фатални исходи. ТопПрес/ Извор: Танјуг