Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да ће данас бити одржана прва седница радне групе, чији ће задатак бити да драстично унапреди сигурност у школама, и да ће нове мере против насиља у школама бити предложене до 20. децембра.

„Радна група ће окупити све релевантне актере: еминентне стручњаке за борбу против насиља, психологе и педагоге с великим радним искуством из школске и клиничке праксе, представнике ресорног Министарства, просветних синдиката, удружења родитеља…“, навео је Ружић у интервјуу за Политику.

Додао је да је циљ да се искористе сви механизми који су на располагању да систем, који је, каже, формално веома добро устројен, буде још ефикаснији.

Министар, који ће руководити радом радне групе, казао је да се она формира, између осталог и како би се видело да ли у неком сегменту треба да се поштре санкције у односу на правни оквир који већ постоји.

„Рад овог новог тима биће орочен, а 20. децембар је рок да се утврде мањкавости и предложе измене у досадашњој пракси“, навео је Ружић.

Навео је и да није најважније да се бавимо казнама, већ превенцијом насиља и додао да наставници раде најплеменитији посао, јер су своје животе посветили образовању деце, те да имају емпатију, одговорност и ентузијазам.

Ружић апелује да у случају да се насиље деси у школама треба одмах да се пријави прво разредном старешини, или учитељу, затим психологу и педагогу, а крајња инстанца је министарство.

Он је упозорио и да ће у случају скривања насиља, односно уколико неко у том ланцу заташкава проблем, бити санкционисани.

„Ако у неким срединама преовладава паланачки менталитет где се води рачуна чије је дете, ја позивам све да кад неко некоме брани да пријави да је „нечије дете“ несташно, прави проблеме, чини насиље, јавите министарству -поступаћемо“, наводи Ружић.

Додаје да поред „Стоп насиљу!“ и појачаних мера превенције и санкција морамо рећи и „Ту смо!“ и ученику и наставнику жртви и насилнику.

„Подршка је свима потребна да се не би пошло странпутицом“, казао је Ружић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, Политика