Ружић: Пријавите пројекте за средства из Фонда за локал

Ружић: Пријавите пројекте за средства из Фонда за локал

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је градове и општине да конкуришу за средства из Фонда за локал, која укупно износе скоро 500 милиона динара, и подсетио да је рок за пријаву истиче 1. априла.

„Ове године смо обезбедили за 50 одсто више средстава за овај фонд, и локалним самоуправама на располагању је укупно 489.365.000 динара. Позитивно је и охрабрујуће што се средстава у овом фонду из године у годину повећавају“, рекао је министар Ружић.

Нагласио је да градови и општине на овај начин могу да финансирају изградњу инфраструктуре, увођење е-управе или организацију културних, туристичких и спортских манифестација од значаја за локалне средине, саопштило је ресорно министарство.

Министар је истакао и новину у односу на прошлогодишњи конкурс, а то је финансирање и пројеката смањења ризика од климатских промена, елементарних непогода и слично.

„У протеклој деценији смо се суочили са великим поплавама, земљотресима и научили лекцију о значају превентиве. Зато део средстава усмеравамо на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана“, рекао је министар Ружић.

Градови и општине могу се пријавити за четири врсте пројеката.

То су, најпре, пројекти који унапређују квалитет живота грађана и доприносе локалном економском развоју и запошљавању – изградња и реконструкција комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова и расвете. Фонд за те пројекте износи 342.555.500 динара.

Ту су и пројекти који доприносе бржем увођењу е-Управе и савремених информационих технологија ради унапређења и модернизација рада локалних управа и бољег пружања услуга грађанима, као и техничких услова за електронско повезивање са државним и другим органима и организацијама, за које је намењено 48.936.500 динара.

Позивом су обухваћени и пројекти организације културних спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији, за шта је одређено 48.936.500 динара.

На крају, ту су још и пројекти превентивног деловања на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода, а све у циљу заштите имовине локалних самоуправа и грађана, за које је одређено 48.936.500 динара.

Све неопходне информације за учешће на јавном позиву, јавни позив и потребни обрасци могу се преузети са сајта Министарства <хттп://мдулс.гов.рс/обавестења/јавни-позив-за-подносење-захтева-јединица-локалне-самоуправе-за-расподелу-дела-средстава-из-будзетског-фонда-за-програм-локалне-самоуправе/>

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI